Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2018. 16:02:00
NAJAVE

Perforacije nastavljaju turneju!

Nakon Dubrovnika, Splita, Rijeke, Koprivnice i Zagreba, program Perforacija stigao je i u Zadar - i to u dva termina 10.8.2018. i 13.8.2018.

Poslastica u Zadru
Poslastica u Zadru (Arhiva)

Perforacije nastavljaju svoju turneju! Nakon Dubrovnika, Splita, Rijeke, Koprivnice i Zagreba, program Perforacija stigao je i u Zadar. 

Ovoga petka 10.8.2018. u 21 sat u crkvi Sv. Dominika na rasporedu je izvedba DB Indoša i Tanje Vrvilo "Šahtofonija Sat pauk kiša", a u ponedjeljak 13.8.2018. od 21 sat na rasporedu je Noć performansa čiji program uključuje performanse: Kristine Marić: "Na nišanu", Milijane Babić: "Zdravo Marijo, milosti puna" iSandre Sterle: "Zelena zraka".

RASPORED PROGRAMA: 
10.8.2018. u 21:00
Crkva Sv. Dominika

DB Indoš, Tanja Vrvilo: "Šahtofonija Sat pauk kiša" 

Šahtofonija za pokretanje "Sat pauk kiša" rad je konkretne poezije za konkretnu glazbu-zvuk-glas prema vizualnoj pjesmi Josipa Stošića "Sat pauk kiša". Uhvaćeni poetski materijal dodatno je naseljen fragmentima  iz knjige "Briljantnije od sunca" Kodwo Eshuna i sudskom optužnicom o zabrani knjige "Djerdan" autora Josipa Stošića. U našem radu  prakticiramo fuziju bučnih instrumentalnih dionica gitare, basa i bubnja u susretu s eksperimentalnim zvukom saksofona, trube i klavirske harfe. Tajni proces udaljavanja zvuka od zvuka provučen je kroz naš vokalno-instrumentalni stroj koji dešifrira složene topološke odnose u verbalnom materijalu čiju poruku prenosimo oceanskom rikom wah i volumenom pedala progonjeni njihovom spiritualnom zvukovnom energijom.

13.8.2018. 
NOĆ PERFORMANSA
--- Sandra Sterle: "Zelena zraka" / 20:30 / City Riva 

Postoji ljudska fascinacija ljepotom koju svakodnevno priređuje okretanje zemlje oko sunca. Možemo reći da se dnevno nude dvije veličanstvene besplatne izvedbe: zora i zalazak sunca. Besplatne izvedbe daju se svakodnevno i svaka je različita. Ovisno o položaju iz kojeg gledamo, atmosferskim uvjetima, godišnjem dobu, stupnju vlažnosti zraka i nebrojenim drugim poznatim i nepoznatim faktorima mijenja se brzina zalaska, veličina sunca, raspored boja na nebu... Zalazak sunca u Zadru na glasu je kao jedan od najljepših na svijetu. Vidimo kako je zbog blizine morskog horizonta većina turističkih atrakcija smještena na samoj gradskoj rivi, pa je zalazak upotrjebljen i u turističkim sloganima koji citiraju Hitchcockovo oduševljenje zadarskim zalaskom sunca i njegovom fantastičnom ljepotom. Međutim, manje je poznata optička pojava poznata kao zeleni bljesak ili zelena zraka koja se ponekad događa na morskom horizontu. U trenucima kada se sunce upravo spustilo ili će izaći iz vode, svjetlost zelene zrake može se vidjeti na nekoliko sekundi na horizontu. Kut loma zelene svjetlosti malo je veći od kuta loma crvene svjetlosti, pa je prilikom izlaska i zalaska Sunca njegov gornji rub zelene boje, a donji crvene. Pojava se može opažati na svim zemljopisnim širinama, ali je za opažanje potrebna posebna pažnja i određeni atmosferski uvjeti, pa je zato iznimno teško registrirati tu pojavu. (...) 
U performativnom gledanju na zadarskoj rivi, pozvani ste na promatranje zalaska sunca i na pokušaj da u posljednjim zrakama koje se prelamaju na horizontu ugledate zeleni bljesak ili zelenu zraku. Astronomsko astronautičko društvo Zadar će nam se pridružiti i omogućiti promatranje kroz teleskop. 

--- Milijana Babić: "Zdravo Marijo, milosti puna" / 21:30 / Crkva Sv. Dominika


Triptih-izložba "Zdravo Marijo, milosti puna", bavi se temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj. Zasniva se na umjetničkim akcijama u javnom prostoru te na istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine. Akcija 7 dana za ženu u formi mirnog protesta nastala je kao reakcija na katoličku molitvenu inicijativu ''40 dana za život'' čiju retoriku preuzima. Izvedena je 2016. uoči Međunarodnog dana žena na različitim lokacijama u Rijeci, u suradnji s građankama i građanima Rijeke i Centrom za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka. Publikacija Mudrih misli sadrži selekciju spornih izjava iz katoličkog tiska u Hrvatskoj koje, iz perspektive crkve, govore gdje je ženi mjesto u obitelji, društvu i crkvi. Molitva gospi koja simulira feminističku molitvu žena njihovoj zastupnici na nebu u obliku teksta na tipičnoj pozadinskoj slici, izvedena je kao intervencija na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Rijeci, Ljubljani i Zagrebu.

Recentni rad Milijane Babić temelji se na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. U galerijskom izlaganju uglavnom se koristi formom umjetničke dokumentacije. Polazišnu točku njezinog rada čini vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svom neposrednom okruženju. Formalno umjetničko obrazovanje stekla je na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika, i Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja suradnica na Festivalu Mesto žensk (2003.-2015.),  Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2007.-2014.),  a od 2016. sudjeluje u razvoju nove riječke inicijative Građani/ke svom gradu. Umjetničkim radom se aktivno bavi od 2002.

---- Kristina Marić: "Na nišanu" / 21:30 / Crkva Sv. Dominika

Poigravanje s pozicijama moći između performerice i gledatelja, glavni je pokretač ovog performansa. U fokusu su element nelagode zbog izloženosti pred autoricom, moment iznenađenja napravom snajpera, kao i potencijalni strah od naprave. Promatrač ne samo da biva sudionikom, već je na simboličan način ugrožen od strane autorice. Na galerijskom zidu nalaze se fotografije osoba koje su sudjelovale u prethodne dvije izvedbe performansa. To je svojevrsni nastavak rada, proces u nastanku.

Kristina Marić diplomirala je 2015. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Godine 2013. boravila je na rezidenciji Art Quarter Budapest u Budimpešti. Dobitnica je austrijske Red Carpet Art nagrade za mlade umjetnike 2017. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar za 2018. godinu. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Asistentica je na katedri na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Članica je HDLU Osijek.

Program Perforacija u Zadru dio je djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti, uz podršku zaklade Kultura Nova, a realizira se u suradnji s organizacijom Zadar snova.

10.08.2018. 16:02:00
http://metro-portal.hr/perforacije-nastavljaju-turneju/113695/