Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2011. 11:59:08
POSLJEDICE ERUPCIJE

Pepeo zatvorio zračne luke u Berlinu

Zbog erupcije islandskog vulkana Grimsvotena, zatvorene su dvije njemačke zračne luke , a letovi ograničeni.

Fotografija vijesti

I Njemačka uprava za sigurnost zračnog prometa objavila je zatvaranje dviju berlinskih zračnih luka zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana Grimsvotna. Pepeo koji se proširio sjevernom Europom otežava zračni promet, ali se u većem dijelu regije očekuje povratak vraćati u normalu, javljaju svjetske novinske agencije.

Zračne luke na sjeveru Njemačke, u Hamburgu i Bremenu, također su paralizirane od srijede ujutro, a zabranu polijetanja i slijetanja potvrdila je Uprava za sigurnost zračnog prometa (DFS).

"Trenutačno nije moguće reći koliko će to trajati", navodi DFS u priopćenju. "Međutim, ograničenja bi mogla biti ukinuta tijekom dana s obzirom na meteorološke prognoze".

DFS je pozvao njemačke putnike da se informiraju kod svojih zrakoplovnih kompanija o mogućim otkazivanjima letova.

Zračne luke u Frankfurtu i Muenchenu za sada normalno rade.

Njemačka zrakoplova tvrtka Lufthansa očekuje otkazivanje oko 150 letova u srijedu.

Međutim, zračni promet u Velikoj Britaniji i Danskoj polako se vraća u normalu.

Zbog oblaka pepela iz vulkana Grimsvoetna koji je u subotu erumpirao na Islandu u utorak su bili prizemljeni zrakoplovi u sjevernoj Engleskoj i drugdje u sjevernoj Europi, ali ne očekuje se ponavljanje lanjskoga zračnog kaosa. U utorak je u Europi otkazano oko 500 letova, priopćio je Eurocontrol.

Eurocontrol (Europska agencija za zračni promet) je priopćio u srijedu da bi oblak pepela mogao utjecati i na zračni promet u dijelovima Poljske.

Islandski predsjednik Olafur Grimsson izjavio je za BBC kako se čini da se vulkan smiruje. "Erupcija se postepeno smanjuje, a oblak pepela je definitivno manji nego što je bio", kazao je.

25.05.2011. 11:59:08
http://metro-portal.hr/pepeo-zatvorio-zracne-luke-u-berlinu/59249/