Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2010. 15:37:08
SMIRIVANJE SITUACIJE?

Pepeo će biti nad Europom najmanje 4 do 5 dana

Pepeo islandskog vulkana vjetrovi će raznositi Europom još najmanje četiri do pet dana, a erupcija bi mogla potrajati mjesecima premda se u subotu nešto smirila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

"Pepeo će se i dalje kretati prema Velikoj Britaniji i Skandinaviji", rekao je meteorolog Teitur Arason. "To je prognoza za dane koji dolaze, dva dana više ili manje a vjerojatno i četiri do pet", dodao je, prenosi AFP.

Zračni promet nad sjevernom i središnjom Europom i dalje je paraliziran, a nekoliko zemalja produljilo je zabranu letenja. Otkazane su gotovo tri četvrtine letova. Zračne luke u Parizu i sjevernoj Francuskoj zatvorene će biti do osam sati ujutro u ponedjeljak, a tijekom poslijepodneva zatvorit će se i zračne luke na jugu zemlje. Njemačka Lufthansa otkazala je sve letove do osam sati navečer. Od 16 sati zatvara se i zračni promet Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Znanstvenici Islandskog sveučilišta smatraju da se vulkan u subotu počeo smirivati. Oblak dima iznad vulkana smanjio se na visinu od pet do osam kilometara, sa šest do 11 kilometara od početka erupcije, objavio je Islandski meteorološki institut. Po institutu, količina magme pod vulkanom čini se da se smanjuje, a smirilo se i jako pulsiranje s početka dana.

"Postoje znaci da se pritisak smanjuje i da će erupcija biti mirnija", rekao je vulkanolog Islandskog sveučilišta Armann Hoskuldsson. Vulkan se nalazi ispod glečera Eyjafjallajokull, oko 120 kilometara jugoistočno od Reykjavika.

Ipak, Bergthora Thorbjarnardottir, geofizičarka pri Meterološkom institutu, smatra da to nužno ne znači da se vulkan smiruje. "Erupcija bi tako mogla trajati dugo", kazala je. "Svaki vulkan je drukčiji, a s ovime nemamo mnogo iskustva. Prošlo je 200 godina od prošle erupcije", dodala je.

"Moramo ga pozorno pratiti jer se svi vulkani ponašaju drukčije. Prošli put kada je erumpirao trajalo je, s prekidima, više od godinu dana."

Znanstvenici su planirali let iznad vulkana kako bi procijenili koliko se leda koji ga pokriva otopilo i utvrdili koliko će još dugo izbacivati pepeo, no let je odgođen. Magma se zbog leda, naime, brzo hladi, što uzrokuje eksplozije i oblake pepela koji mogu biti pogubni za motore zrakoplova. (hina/metro-portal)


17.04.2010. 15:37:08
http://metro-portal.hr/pepeo-ce-biti-nad-europom-najmanje-4-do-5-dana/38070/