Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2008. 09:44:58
The name is bond...

Pentagon želi Bondove gadgete

Kako filmske maštarije prebaciti u stvarnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pentagon će projektirati podvodni zrakoplov kakav se može vidjeti u filmovima o Jamesu Bondu: neobično vozilo moći će letjeti, ploviti po olujnom vremenu i spuštati se u morske dubine kako bi agente na tajnom zadatku prevezao do odredišta na kopnu.

Američka agencija za razvoj vojne tehnologije (DARPA) koja je osmislila najrevolucionarnije izume Pentagona, među njima i Internet, ovih je dana objavila da radi na "potpuno novim tehnologijama koje će američkom ministarstvu obrane omogućiti da manje vojne postrojbe tajno iskrcaju na obali".

Prema zahtjevima iz natječaja, novo vozilo morat će imati "brzinu i radijus kretanja prosječnog zrakoplova, plovne karakteristike manjeg broda i 'nevidljivost' podmornice".

Hibridni zrakoplov treba biti kadar za osam sati prevaliti 1.850 km zrakom, 185 po moru i 22 pod vodom - ili kombinaciju ovoga troga - s osmeročlanom posadom.

Najveći je izazov izumiteljima, koji svoje nacrte mogu poslati do 1. prosinca, projektiranje vozila koje će biti dovoljno lagano da može letjeti, a opet dovoljno teško da ostane pod vodom. (hina/metro-portal)

25.10.2008. 09:44:58
http://metro-portal.hr/pentagon-zeli-bondove-gadgete/12653/