Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2013. 13:01:00
HEH

Penicilin je uzrokovao seksualnu revoluciju?

Unatoč svom trudu i uvjeravanju Judith Reisman, seksualnu je revoluciju ipak uzrokovao penicilin, a ne Kinsey

Seksualnu revolucija potaknuo je nestanak sifilisa
Seksualnu revolucija potaknuo je nestanak sifilisa (Arhiva)

Do sada se vjerovalo da je seksualnu revoluciju u šezdesetima pokrenula pilula za kontracepciju, koja je omogućila ženama seks bez briga o začeću, no ozbiljni istraživači tvrde da je glavni krivac zapravo penicilin, i to cijelo desetljeće ranije. 

Tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća sifilis je bio na vrhuncu moći, tako snažan i opasan da ga se sada zove AIDS-om tih vremena, no u pedesetima je praktički nestao pod naletom liječenja penicilinom. 

Istraživanje je napravio, vjerovali ili ne, ekonomist koji je uspoređivao podatke od 30-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća vezane s opasnostima od rizičnog seksa, kao što su tinejdžerske trudnoće, gonoreja i broj neželjenih trudnoća. 

Analiza je pokazala da su sva tri faktora snažno pala kasnih pedesetih godina, upravo u vrijeme kad se drastično smanjio broj oboljelih od sifilisa, koji je u deset godina od 1947. do 1957. pao za nevjerojatnih 95 posto.

Nestanak straha od sifilisa potaknuo je slobodnije seksualno ponašanja mlađih generacija, pa se stoga seksualna revolucija ipak dogodila desetak godina ranije nego što se mislilo.

31.01.2013. 13:01:00
http://metro-portal.hr/penicilin-je-uzrokovao-seksualnu-revoluciju/76253/