Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2013. 17:05:00
ČESTITKE

Pedeseta izvedba Gospođe ministarke

U samo šest mjeseci hit predstava Kazališta Kerempuh dogurala je do pedesete izvedbe

U šest mjeseci do pedeset izvedbi
U šest mjeseci do pedeset izvedbi (Kerempuh)

U nedjelju, 24. ožujka, u Satiričkom kazalištu ˝Kerempuh˝ održat će se jubilarna pedeseta izvedba predstave GOSPOĐA MINISTARKA autora Branislava Nušića, istaknutog književnika i komediografskog klasika čije su znamenite komedije obilježile niz generacija, odlikujući se izuzetnim humorom i britkom dramaturškom misli.

Predstava je premijerno izvedena 22. rujna 2012. Otada je, u samo šest mjeseci, odigrana nevjerojatnih 50 pute te ju je pogledalo gotovo 30 000 ljudi.

Ansambl GOSPOĐE MINISTARKE gostovao je u Beču, gdje je pred prepunom dvoranom Akzent teatra  njihova izvedba popraćena ovacijama. Na 29.susretima pozorišta BiH u Brčkom predstava je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini.

Nušićeva komedija o malograđanki koja iznenada postaje vlast i svoju moć manifestira kroz niz duhovitih, ali i oštro kritičkih situacija, prema mišljenju mnogih uvaženih teatrologa, jedno je od najvažnijih Nušićevih djela. Inače, izvedena je 1964. u Gavelli (tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu), u režiji Dimitrija Kjostarova i izvedbi Nele Eržišnik, a 1980. u HNK-u, u režiji Ljubomira Draškića i izvedbi Branke Cvitković. Nakon velike pauze od 32 godine, Živka je ponovno oživjela, i to na daskama ˝Kerempuha˝ u maestralnoj izvedbi Elizabete Kukić.

GOSPOĐU MINISTARKU režirao je Oliver Frljić, dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Dora Delbianco, scenografkinja i kostimografkinja je Sandra Dekanić, savjetnik za jezik i scenski govor Bogdan Diklić, glazbu je odabrala Irena Popović, a svjetlo oblikovao Zdravko Stolnik. Uloge tumače: Elizabeta Kukić, Borko Perić, Linda Begonja, Maja Posavec, Edo Vujić, Ana Maras, Hrvoje Kečkeš, Dean Krivačić, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak-Svrtan, Kostadinka Velkovska, Mia Begović i Velimir Čokljat. 

20.03.2013. 17:05:00
http://metro-portal.hr/pedeseta-izvedba-gospodje-ministarke/77155/