Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2012. 19:30:00
NAJČEŠĆE GREŠKE

Pazite na zdravlje, a i dalje ste bolesni?

studije su pokazale kako kvalitetno društvo može imati pozitivnog učinka na vaše zdravlje zato je važno da se redovito nalazite sa svojim prijateljima

Nije uvijek potrebno uzimati antibiotike
Nije uvijek potrebno uzimati antibiotike (Shutterstock)

U nekom časopisu ste pročitali kako sve što je potrebno za vitak struk i zdravo tijelo su organska hrana i svakodnevna tjelovježba. Ipak, i dalje se osjećate bolesno, a kile nikako da odu.

Iako ti savjeti koje ste dobili jesu točni, nisu potpuni. Oni vode do grešaka koje mogu i pogoršati vaše zdravlje, ako ga već ne ostave na istom. Provjerite koje su te greške i kako ih izbjeći.

Uvijek birate organsko

Organska hrana ima koristi nad neorganskom, ako su u pitanju voće, povrće ili meso. Ako, s druge strane, kupujete i jedete energetske pločice ili druge slatke proizvode ne činite si uslugu jer ti proizvodi imaju jednaku količinu kalorija kao i njihovi neorganski ekvivalenti.

Ne družite se

Dok vježbate prijatelji i ljudi oko vas, općenito, vam smetaju u koncentraciji na same vježbe. Nemojte da vam takav mentalitet prijeđe i na ostatak života. Nedavne studije su pokazale kako kvalitetno društvo može imati pozitivnog učinka na vaše zdravlje zato je važno da se redovito nalazite sa svojim prijateljima.

Previše dodataka prehrani

Dodatci prehrani su korisni samo onima koji imaju manjak nekog spoja. Ako se dobro hranite i unosite pravilan iznos minerala i vitamina, nemate potrebe za dodacima. Jedna studija na 40,000 žena pokazala je kako žene koje uzimaju dodatke bez prave potrebe ne žive dulje.

Rano ustajete

Iako je rano ustajanje pohvalno i omogućava vam da obavite neke stvari prije drugih i da kasnije u danu imate više vremena, ono nipošto ne bi trebalo otkidati vrijeme od vašeg sna. Da biste se održali u optimalnom zdravom stanju potrebno vam je minimalno sedam sati sna. Nedostatak sna može voditi u depresiju, pad imuniteta i dijabetes.

Idete na nepotrebne pretrage

Svi znamo da je zračenje loše. I to s dobrim razlogom. Zato idite na rengene samo ako morate i na preporuku doktora. Isto vrijedi i za CT, čije zračenje je od 25 do 50 puta veće od rendgenskog slikanja pluća.

Molite liječnika da vam da antibiotike

Antibiotici nisu riješenje za svaku bolest. Neke bolesti će proći same od sebe čisto radom vašeg imunološkog sustava. Iako liječnici to znaju, neki mogu i popustiti, a to će vam dugoročno štetiti. Antibiotici se riješavaju nekoh važnih i dobrih bakterija u vašem sistemu, a mogu i potaknuti sojeve bakterija otporne na lijekove.

Odgađate odlazak liječniku

Koliko god se obrazovali na internetu, po knjigama, sa raznim savjetima prijatelja i rodbine, vi i dalje nemate iskustva i znanja kao pravi liječnici. Uvijek je bolje provjeriti sa liječnikom vaše simptome da dobijete bolju dijagnozu, ali i da primjeti neke opasne bolesti koje su u početnoj fazi, ako ste dobili koju.

Skidate kilograme isključivo vježbanjem

Redovita tjelovježba je jako važna za vaše zdravlje, ali nije i jedino što trebate raditi. Ako želite smršaviti morate paziti i na unos kalorija. Posebno kad uzmete u obzir da nakon vježbanja se apetit povećava.

06.10.2012. 19:30:00
http://metro-portal.hr/pazite-na-zdravlje-a-i-dalje-ste-bolesni/74217/