Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2018. 13:01:00
SAVJETI :)

Pazite kako ispuhujete nos!

Izbjegavajte jako puhanje nosa ili naprezanje - to će pogoršati simptome i potencijalno uzrokovati štetu

Nemojte pogoršati stvari...
Nemojte pogoršati stvari... (Arhiva)

Gripe i prehlade obično idu ruku pod ruku s punim nosom, pravom gnjavažom koja nas tjera da stalno imamo maramice pri ruci - no, znate li kako se pravilno ispuhuje nos?

Naime, način na koji pušemo nos možemo biti loš za nas i zapravo može pogoršati simptome ili stvoriti više problema. Začepljeni osjećaj u nosnicama obično je rezultat nakupljanja sluzi, ali uglavnom je znak da su naši nosni prolazi natečeni i upaljeni.

Neprestano puhanje nosa nije dobra ideja jer može iritirati unutarnji dio nosa i oštetiti podlogu nosa i sinusa. To može uzrokovati nelagodu i učiniti vas potencijalno sklonijima sinusitisu.

Osim toga, ako jako pušete nos to može prisiliti zrak da ide dolje niz cijevi povezane s našim ušima i očima, uzrokujući više boli. Što bismo onda trebali učiniti kod začepljenog nosa?

Probajte pritisnitu prstom jednu nosnicu, ostavljajući drugu slobodnom i blago pušite u rupčić. Ovo bi trebalo pomoći kod čišćenja sluzi u nosnicama.

Izbjegavajte jako puhanje nosa ili naprezanje - to će pogoršati simptome i potencijalno uzrokovati štetu.

Nazalni bezreceptni lijekovi ili obično parenje vodom mogu pomoći kod simptoma, dok protuupalni lijekovi mogu ublažiti oticanje i bol

08.11.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/pazite-kako-ispuhujete-nos/115311/