Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2012. 14:34:00
STVARNO

Pazite da ne umrete od ljenčarenja

Trećina odraslih uopće nije fizički aktivna, što godišnje donese 5.3 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s nedostatkom tjelesne aktivnosti

Put u smrt od ljenčarenja
Put u smrt od ljenčarenja (Shutterstock)

Istraživanje provedeno u organizaciji magazina Lancet kao uvod u Olimpijadu u Londonu okupilo je 33 istraživača širom svijeta i došlo je do šokantnog podatka - godišnje jednak broj ljudi umire od nedostatka tjelovježbe kao i od pušenja.

Trećina odraslih uopće nije fizički aktivna, što godišnje donese 5.3 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s nedostatkom tjelesne aktivnosti. U razvijenim je zemljama situacija još i gora, jer je primjerice u Velikoj Britaniji čak dvije trećine odraslih lijeno i uopće se ne bavi tjelesnim aktivnostima.

Naravno, znanstvenici su se ipak ogradili od rezultata navevši kako je pušača znatno manje nego neaktivnih, što znači da pušači ipak imaju bitno veći rizik od smrti od lijenih.

Kao primjer za potrebu za tjelesnim aktivnostima navode studije koje su pokazale da samo 20 minuta hodanja, bicikliranja ili uređivanja vrta dnevno može spriječiti deset posto smrti uzrokovanih rakom dojke ili debelog crijeva, dijabetesom ili srčanim udarom. 

Stoga, ne bi bilo loše da pokušate do posla doći pješke ili javnim prijevozom, barem za početak.

18.07.2012. 14:34:00
http://metro-portal.hr/pazite-da-ne-umrete-od-ljencarenja/72691/