Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2010. 09:55:30
AROMATERAPIJA

Patite od stresa i depresije? Samo pomirišite jasmin

Sladak miris jasmina ima efekte poput valiuma te smiruje živce bez nuspojava, navodi novo istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Naime, laboratorijski testovi pokazali su da miris i njegovi kemijski sastojci dramatično smiruju miševe kada im se pusti u kavez, uzrokujući prekid bilo kakve aktivnosti. Skeniranje mozga životinja pokazalo je efekte kemikalije GABA na živćane stanice u obliku smirenja, oslobađanja napetosti i opuštanja.

Profesor Hanns Hatt sa Sveučilišta Rhur u Njemačkoj, objašnjava kako rezultati istraživanja mogu služiti i kao dokazi učinkovitosti te znanstvene osnove za aromaterapiju. Njegov tim također se nada da bi promjenom kemijske strukture mirisa molekula mogao postići i snažnije efekte.

>> Napravite sami sapun od mirisnog bilja

Istraživači su testirali stotine mirisa kako bi utvrdili učinkovitost GABA kemikalije na receptore u mozgu, te otkrili da jasmin povećava njezine efekte i do 5 puta te djeluje poput sedativa. "Primjena ovog mirisa u liječenju stresa, depresije, nesanice, agresivnosti itd. također je moguća", dodaje profesor Hatt.

Jasmin je tip esencijalnog ulja koje se naširoko koristi u aromaterapiji, a koju su začeli drevni Grci i Egipćani. Vjeruje se kako posjeduje različita ljekovita svojstva. Ime jasmin dolazi od perzijske riječi koja znači "Božji dar", a pojavljuje se u više od 83 posto ženskih i 33 posto muških mirisa. Više od 5 milijuna cvjetova mora se skupiti kako bi se proizvela jedna litra čistog jasminovog mirisa. Kao rezultat toga, u parfemima se koriste kemijske zamjene.

11.07.2010. 09:55:30
http://metro-portal.hr/patite-od-stresa-i-depresije-samo-pomirisite-jasmin/44315/