Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2013. 13:53:57
SAVJETI

Pastrnjak - sjajan izvor zdravlja iz vrta

Pastrnjak se oduvijek uzgajao kao povrće, začin i ljekovita biljka, a i danas je u mnogim zemljama omiljeno povrće

Pastrnjak ima mnoge primjene
Pastrnjak ima mnoge primjene (Arhiva)

Pastrnjak se često može na tržnici zamijeniti za peršin zbog vrlo sličnog izgleda, no ipak se radi o drugoj biljci koja ima mnoga blagotvorna djelovanja.

Pastrnjak je bogatiji vitaminima i mineralima od mrkve. Bogat je kalijem, a također je dobar izvor vlakana. Kod oboljenja kod kojih se stvaraju nakupine vode, pastrnjak  ima višestruko djelovanje. Pastrnjak je snažan diuretik koji izravno stimulira rad bubrega, srca, pluća i jetre, koji zbog nakupina vode inače ne mogu normalno funkcionirati. Kao dijetetik pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, kao što su zastoj mokraće, infekcije, kamenci, pijesak i bakterije.

Pohrana

Isto kao i mrkvu najbolje ga je čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak.

Priprema

Pastrnjak se oduvijek uzgajao kao povrće, začin i ljekovita biljka. On je i danas u mnogim zemljama omiljeno povrće. Cijela biljka se koristi za jelo. Korijen pastrnjaka može koristiti i pripremati isto kao i mrkva. Listovi mogu dodavati juhama ili miješati s drugim lisnatim povrćem, a sasvim mlade listove sitno nasjeckane možete dodavati raznim salatama. Još bolje ih je prirediti same u varivu pomiješane s malo krumpira jer imaju specifičan, intenzivan i vrlo osvježavajući okus. Kod mladih listova nije potrebno mijenjati vodu kao kod starijih gorkastih listova.

05.06.2013. 13:53:57
http://metro-portal.hr/pastrnjak-sjajan-izvor-zdravlja-iz-vrta/78547/