Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2010. 17:02:00
BROJNE OPASNOSTI

Pasivno pušenje uzrokuje gubitak sluha

Dim cigareta može poremetiti protok krvi u malim žilama uha, pa su osobe izložene duhanskom dimu pod većim rizikom od oštećenja sluha

Pasivno pušenje uzrokuje gubitak sluha
Pasivno pušenje uzrokuje gubitak sluha (DeviantArt)

Pušači riskiraju opasno oštećenje svog sluha - liječnicima je ova činjenica već dobro poznata, ali novo istraživanje objavljeno u časopisu Tobacco Control pokazalo je da su pasivni pušači također izloženi opasnosti od oštećenja, pa i od gubitka sluha.

Znanstvenici na Sveučilištu u Miamiju i Međunarodnom sveučilištu Florida proveli su istraživanje među 3.307 nepušača, od kojih su neki prije pušili a neki nikad nisu zapalili cigaretu.

>> Pušenje, alkohol i kava uzrokuju migrene

Rezultati testova pokazali su da ljudi koji su izloženi dimu cigareta imaju lošiji sluh od ostalih, a oštećenje može biti i toliko jako da se mogu mučiti uopće pratiti razgovor u prisutnosti zvukova u pozadini. Osim toga, pasivno pušenje povećalo im je rizik gubitka sluha za čak 30 posto.

Znanstvenici vjeruju da dim cigareta može poremetiti protok krvi u malim žilama uha. To pak može uzrokovati da uho ostane bez kisika i dovesti do gomilanja toksičnog otpada.

Voditelj studije dr. David Fabry kaže da ne znaju točno koliko dima cigareta je potrebno da bi se rizik od gubitka sluha povećao, ali znaju da šteta može početi nastajati vrlo brzo.

16.11.2010. 17:02:00
http://metro-portal.hr/pasivno-pusenje-uzrokuje-gubitak-sluha/51292/