Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2018. 16:28:00
NAJAVE

Pascal Rophé ponovno sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Osim što slovi za iznimnoga tumača simfonijskoga repertoara 19. stoljeća, ugled je stekao i kao promicatelj glazbe 20. stoljeća

Jedan od najtraženijih francuskih dirigenata
Jedan od najtraženijih francuskih dirigenata (HRT)

Pascal Rophé, jedan od najtraženijih francuskih dirigenata  ponovno je ovoga tjedna nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Gostujući 2016. godine u HRT-ovu Majstorskome ciklusu, zagrebačku je publiku oduševio izvedbom glasovite Fantastične simfonije Hectora Berlioza.

Osim što slovi za iznimnoga tumača simfonijskoga repertoara 19. stoljeća, ugled je stekao i kao promicatelj glazbe 20. stoljeća, no repertoar mu seže i do majstora klasike. Glazbeni je ravnatelj Nacionalnog orkestra pokrajine Loire, a tu dužnost obnaša od sezone 2014./2015. Prije toga bio je glazbeni ravnatelj Kraljevske filharmonije iz Liègea.

Inovativni i pasionirani glazbenik karijeru je započeo prije 25 godina te je danas jedan od najcjenjenijih i najtraženijih francuskih dirigenata. U okviru svoje nove suradnje sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije Pascal Rophé, uz djela Benjamina Brittena, Sergeja Prokofjeva i Györgya Ligetija, dirigirao je i izvođenjem remek-djela More (franc. La Mer) Claudea Debussyja, skladatelja čiju stotu obljetnicu smrti obilježavamo ove godine, a čija glazba i danas nadahnjuje.

Upravo se njegova djela More i Preludij za faunovo poslijepodne smatraju savršenim glazbenim utjelovljenjima impresionizma iako je sam Debussy takvo stilsko određenje odbijao.

18.03.2018. 16:28:00
http://metro-portal.hr/pascal-rophe-ponovno-sa-simfonijskim-orkestrom-hrt-a/110951/