Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2021. 10:00:00
GLAZBA

Pascal Rophé i Simfonijski orkestar HRT-a u potrazi za novim

Orkestar će nastupiti pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa, novoga šefa dirigenta od slijedeće sezone

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Treći koncert ove sezone iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a održat će se u četvrtak 2. prosinca 2021. u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na kojemu će Orkestar nastupiti pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa. Školovan na Pariškom konzervatoriju, slovi za jednog od najtraženijih europskih dirigenata.Aktivan i kao operni i kao simfonijski dirigent, izgradio je reputaciju kao sjajan tumač suvremene glazbe,ali i simfonijskog repertoara 18. i 19. stoljeća. Bilježi suradnje s vodećim svjetskim orkestrima, a od rujna sljedeće godine postaje novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. U ovoj sezoni ćemo ga, još uvijek kao gostujućeg dirigenta, imati prigodu vidjeti čak dva puta, 2. prosinca ove i 31. ožujka sljedeće godine.

Prvi po redu koncert započet će mladenačkim djelom francuskog skladatelja Paula Dukasa - uvertirom Polyeucte koju je napisao 1891. za istoimenu tragediju Pierrea Corneillea o mučeništvu sv. Polieukta.

Na narudžbu HRT-a, nagrađivani skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, aktivan na raznim područjima prezentiranja suvremene hrvatske glazbe - Krešimir Seletković - ujedno rezidencijalni skladatelj HRT-a u ovoj sezoni,  napisao je koncert za orkestar znakovitog naslova Dystopia, koji ćemo ovom prigodom prvi put čuti.

Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Rophéu pridružit će se naš istaknuti orguljaš Pavao Mašić u izvedbi monumentalne Treće simfonije Camille Saint-Saënsa, skladatelja od čije se smrti 16. prosinca navršava 100 godina. Zbog istaknute uloge orgulja Simfonija je dobila naziv Orguljska. No, orgulje nemaju tipičnu solističku ulogu; uz blještavu orkestraciju, moć i veličanstvenost orguljskog zvuka sačuvana je za kraj, gdje u sjaju i grandioznosti C-dur tonaliteta dolazi do potpunog otvaranja orguljskih svirala, u punom smislu opravdavajući podnaslov Simfonije, ali i skladateljevu tvrdnju prema kojoj je „glazba nešto povrh izvora osjetilnog užitka i snažne emocije". Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitnih maski je obavezno. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.

02.12.2021. 10:00:00
http://metro-portal.hr/pascal-rophe-i-simfonijski-orkestar-hrt-a-u-potrazi-za-novim/135411/