Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2009. 16:42:42

Partizani protiv osude Tita

Priopćenje povodom otkrivenih posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u rudniku "Barbara".

Rudnik
Rudnik "Barbara" u Sloveniji (Davor Pongračić, CROPIX)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) u današnjem priopćenju povodom otkrivenih posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u rudniku "Barbara" u Sloveniji tvrdi da osuđuje svaki zločin, ma tko ga i u koje ime počinio.

Zalijetanje političara osudom NOV-a i Tita, a da se prethodno nije utvrdilo tko su pronađena tijela i tko je odgovoran za njihovu smrt, krajnje je neprihvatljivo, ističe SABA.

Savez "radi istine ističe da je ovo grobište otkriveno znatno ranije, pa se s pravom pita kome je potrebno da upravo u ovom trenu objavljuje ovaj nalaz" i dodaje da su u proljeće 1945. godine na tlu Slovenije djelovale jedinice KNOJ-a iz Slovenije.

SABA navodi da je, prateći razvoj završnih ratnih operacija, maršal Tito 14. svibnja 1945. uputio "depešu" Glavnom štabu Slovenije, koju je ponovio istog dana popodne Glavnom štabu Slovenije kao i Glavnom štabu Hrvatske i komandama armija u kojima traži da poduzmu mjere da se spriječi ubijanje ratnih zarobljenika od strane jedinica, pojedinih organa i pojedinaca. U toj "depeši" naglašava se da osumnjičene za ratne zločine predaju vojnim sudovima na daljnji postupak, tvrdi SABA, a kao izvor te informacije navode se "Sabrana djela Josipa Broza Tita".

Isto tako neprihvatljiva je i tvrdnja pojedinaca iz Slovenije kako su partizani raspušteni, a oni mobilizirani koncem rata počinili brojna zlodjela, netočna je, dodaje se.

Zahtijevamo da nadležne državne institucije provedu postupak za utvrđivanje svih relevantnih činjenica o ovom i drugim slučajevima i o nađenom stanju upoznaju javnost, umjesto sadašnjih neutemeljenih i ciljanih insinuacija kojima je očito cilj diskriminacija NOV i maršala Tita, a samim time i ustavnog temelja Republike Hrvatske, stoji u današnjem priopćenju Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA). (hina/metro-portal)

10.03.2009. 16:42:42
http://metro-portal.hr/partizani-protiv-osude-tita/15585/