Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 16:35:00
PRIJEDLOG ZAKONA

Participacija pojeftinjuje s 15 na 10 kuna?

Hrvatska je vlada predložila izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima bi se smanjila participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Fotografija vijesti

Građani bi tako umjesto 15 kuna plaćali 10 kuna za preglede, recepte i uputnice kod svog liječnika u primarnoj zaštiti (liječnika obiteljske medicine, ginekologije i stomatologa), ako nisu oslobođeni tog troška zbog plaćanja dopunskog osiguranja ili po nekoj drugoj zakonskoj osnovi, prenosi Hina. 

To će za građane značiti uštedu od 150 milijuna kuna, ističe premijerka Jadranka Kosor. Predložene su izmjene upućene u hitnu saborsku proceduru, a smanjenje participacije za 33 posto omogućili su i rezultati zdravstvene reforme, kaže ministar zdravstva Darko Milinović.

Pritom ističe kako je dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u posljednje nešto više od dvije godine smanjen za dvije milijarde kuna i za prošlu se godinu očekuje pozitivna nula, a dug bolnica smanjen je za oko milijardu kuna, s 2,3 milijarde na oko 1,3 milijarde kuna.

Racionalizacijom državnih bolnica u Zagrebu ušteđeno je 50 milijuna kuna, a ove se godine očekuje dodatnih 32 milijuna kuna, kazao je Milinović izražavajući i žaljenje što „SDP-ova Gradska skupština nije sudjelovala u tome".

03.03.2011. 16:35:00
http://metro-portal.hr/participacija-pojeftinjuje-s-15-na-10-kuna/56073/