Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2010. 18:20:00
PRETJERANO UZNEMIRAVANJE?

Pariz, Rim i Berlin umiruju turiste, sigurni ste od terorizma

Američki tv-kanal Fox News objavio je u nedjelju da su Eiffelov toranj u Parizu ili berlinska Brandenburška vrata između ostalih odredišta ciljevi mogućih terorističkih napada

Pariz
Pariz (Getty Images)

Američka upozorenja o mogućim terorističkim napadima na turističke atrakcije europskih metropola nisu se odrazile na sigurnosno stanje zemlje, objavila je u ponedjeljak njemačka vlada, a umirujuće poruke uputili su i službeni Pariz i Rim, prenijele su agencije.

Američki tv-kanal Fox News, koji se poziva na neimenovan visoki izvor u američkoj upravi, objavio je u nedjelju da su Eiffelov toranj u Parizu ili berlinska Brandenburška vrata te druge europske turističke meke ciljevi mogućih terorističkih napada. Sve napomene o prijetnjama sigurnosti "uzete su vrlo ozbiljno" i "prate se s potrebnim intenzitetom", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak, javlja dpa.

Brandenburška vrata

Britanska vlada povećala je stupanj pripravnosti i upozorila svoje državljane koji putuju u Francusku i Njemačku na mogućnost napada. No obje te zemlje odgovorile su kako nemaju novih dokaza na temelju kojih bi trebale podići stupanj pripavnosti. Državni tajnik u francuskom ministarstvu turizma ocijenio je nepotrebnim "pretjerano uznemiravanje" i ocijenio da zasad nema pokazatelja mogućeg pada turističkih dolazaka, javlja agencija AFP. "Naravno da treba biti na oprezu, ali bez pretjerana uznemiravanja jer godinama živimo, a od 2001., još i više, pod terorističkom prijetnjom", rekao je državni tajnik Herve Novelli.

Francusku je 2009., posjetilo 75 milijuna stranih turista. Također omiljena turistička destinacija Italija odaslala je umirujuću poruku nakon upozorenja o mogućim terorističkim napadima. "Teroristička prijetnja nikad nije bila podcijenjena", rekao je ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, piše AFP. Nadležne službe "pozorno prate stanje", rekao je Maroni i dodao da "nema specifičnog cilja ni posebnog upozorenja vezanog uz Italiju".

04.10.2010. 18:20:00
http://metro-portal.hr/pariz-rim-i-berlin-umiruju-turiste-sigurni-ste-od-terorizma/49219/