Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2011. 14:27:00
SUD U SOKOCU

Paravinja osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora u BiH

Vijeće sokolačkog suda nepravomoćnom je presudom Paravinju proglasilo krivim za pokušaj silovanja djevojke, počinjen 2002. godine na području Jahorine

Fotografija vijesti

Zbog počinjenja kaznenog djela silovanja, Osnovni sud Sokolac u BiH osudio je Dragana Paravinju na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, javlja Hina.

Vijeće sokolačkog suda nepravomoćnom je presudom Paravinju proglasilo krivim za pokušaj silovanja djevojke, počinjen 2002. godine na području Jahorine.

"Pritvor može trajati do pravomoćnosti presude, a najduže do isteka izrečene zatvorske kazne", kazala je glasnogovornica sokolačkog suda Dragana Mačar.

Pisani otpravak presude bit će dostavljen tužiteljstvu i obrani u roku od osam dana, a nakon toga je moguće ulaganje žalbe.

U tom bi slučaju u drugostupanjskom postupku o Paravinjinoj krivnji odnosno kazni odlučivao Okružni sud u Istočnom Sarajevu a potom, u slučaju traženja izvanrednih pravnih lijekova, i Vrhovni sud Republike Srpske.

Paravinja je već pravomoćno osuđen u Srbiji na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja, a ta je država uz Hrvatsku također zatražila njegovo izručenje radi izdržavanja kazne.

Paravinja je na ekstradicijskom ročištu na Sudu BiH početkom tjedna izjavio kako se ne protivi izručenju Hrvatskoj, a izručenje Srbiji ne želi.

Sud BiH u četvrtak je Ministarstvu pravosuđa BiH poslao Paravinjin predmet uz ocjenu kako su ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj s obzirom da on nema državljanstvo BiH.

Odluku o izručenju u konačnici donosi ministar pravosuđa Bariša Čolak, a tajnik Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine Jusuf Halilagić najavio je kako bi izručenje Paravinje Hrvatskoj moglo uslijediti razmjerno brzo, možda već naredni tjedan.

"Ukoliko sve bude išlo kako treba, Paravinja bi Hrvatskoj mogao biti izručen već narednog tjedna", izjavio je Halilagić kako ga u petak citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

15.07.2011. 14:27:00
http://metro-portal.hr/paravinja-osudjen-na-dvije-godine-i-deset-mjeseci-zatvora-u-bih/61320/