Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2014. 12:37:00
WOW!

Paralelni svjetovi stvarno postoje?

Ljubitelji serije Fringe mogli bi doći na svoje, jer je prilično ozbiljan znanstveni tim odlučio dokazati da paralelni svjetovi postoje

Paralelni svjetovi postoje
Paralelni svjetovi postoje (FreeDigitalPhotos)

Paralelni svjetovi su stvarnost i utječu jedni na druge, tvrde američki znanstvenici u svom radu objavljenom u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review X.

Howard Weissman i Michael Hall iz Griffith centra za kvantnu dinamiku i Dirk Andre Deckert sa Sveučilišta Kalifornija tvrde da paralelni svjetovi ne evoluiraju neovisno, nego se razvijaju zajedničkom interakcijom kroz suptilnu silu odbijanja.

Ako vas ova priča podsjeća na sjajnu seriju Fringe - u pravu ste, no ovi znanstvenici tvrde da se ne radi o fantastici već o stvarnosti koja može objasniti sve neobične stvari u kvantnoj mehanici.

Kvantna teorija inače se bavi opisivanjem funkcioniranja svemira na mikroskopskoj razini, a do sada se vjerovalo kako je primjenjiva na svu materiju, no neki su fenomeni u suprotnosti sa zakonima koje poznajemo.

Znanstvenici su predložili neke teze koje mogu zvučati sumanuto, no oni tvrde da su dokazive. Tako, primjerice, tvrde da je naš svemir samo jedan od fantastično velikog broja svjetova od kojih je najveći broj potpuno različit od našeg, no ima i potpuno identičnih.

Prema njima, svi su ti svjetovi jednako realni, imaju precizno definirane karakteristike i postoje kontinuirano kroz vrijeme.

Njihova je teorija jedinstvena po tome što tvrde da svi neobjašnjivi kvantni fenomeni potječu od univerzalne sile odbijanja među svjetovima, što te svjetove čini sve različitijima.

Pogledajte zanimljiv video na tu temu:

02.11.2014. 12:37:00
http://metro-portal.hr/paralelni-svjetovi-stvarno-postoje/88163/