Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2014. 11:23:00
SAVJETI

Par trikova za brži metabolizam

Brz metabolizam napravit će čuda za vaše tijelo i zdravlje, pa evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju

Vježbanje vam treba postati navika
Vježbanje vam treba postati navika (FreeDigitalPhotos)

Metabolizam je zapravo proces koji unešenu hranu pretvara u energiju, a vi biste trebali znati svoj bazalni metabolizam, BMR ili broj kalorija koji vam je potreban kako bi tijelo moglo obavljati svoje funkcije. Za tu se informaciju obratite nekom od online kalkulatora.

Nakon što ste saznali broj kalorija koje trebate dnevno unijeti, izračunajte koliko kalorija trošite određenim svakodnevnim aktivnostima. Nakon što ste izračunali svoj BMR, znat ćete koliko vam kalorija treba za održavanje postojeće težine, pa nakon smanjenja unosa za, recimo, 500 kalorija, sigurno gubite 1 kg tjedno.

Vježbanje vam treba preći u naviku, jer će tri do četiri aerobna treninga tjedno povećati potrošnju kalorija u mirovanju, a posljedično i tijekom vježbanja. Što više mišića imate, tijelo u mirovanju troši više kalorija. 

Naravno, kilogram mišića troši više kalorija od kilograma masti, pa se preporučuju i vježbe snage koje će spriječiti usporavanje metabolizma, što je zapravo prirodan proces starenja. Preporučuju se vježbe snage barem 2 puta tjedno, u kombinaciji s aerobnim vježbama.

Drastične dijete ostavite iza sebe, one vam samo donose štetu jer pomoću njih prvo gubite mišićnu masu, a tek tada masti. One ujedno drastično usporavaju metabolizam, pa kad brzo mršavite, brzo ćete i vratiti izgubljene kilograme. Mršavljenje je proces koji treba trajati mjesecima, jedino se tako postižu trajni rezultati.

Za kraj, pojedite nešto navečer. Da, svi govore da se to ne radi iza 8 sati navečer, ali 150 kalorija proteina neće vas udebljati, a osigurat će tijelu energiju tijekom sna. Korist od toga ćete uočiti čim se probudite odmorni i svježi.

01.07.2014. 11:23:00
http://metro-portal.hr/par-trikova-za-brzi-metabolizam/82950/