Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2018. 13:01:00
ISPROBAJTE :)

Par argumenata za mediteransku dijetu

Ionako živimo u mediteranskoj zemlji i stvarno nema potrebe za nezdravom prehranom...

Jedite zdravo!
Jedite zdravo! (Shutterstock)

Mediteranska dijeta ima brojne dobrobiti, a posljednjih nekoliko godina u centru je pažnje. Na udaru je pohvala nutricionista zbog bogatstva zdravih namirnica koje predlaže

Poznata je kao jedna od najkvalitetnijih i održivih dijeta za gubitak suvišnih kilograma. Nije nimalo dosadna ni iz gastro perspektive jer uključuje brojne namirnice i dopušta korištenje finih začina. Međutim, neki su je počeli 'slaviti' i zbog utjecaja na zdravlje srca. 

Studija objavljena u časopisu American Heart Association tvrdi da žene starije od 40 koje prehranu baziraju na mediteranskoj dijeti smanjuju rizik od srčanog udara za više od pola. Zanimljivo je, međutim, da isto ne vrijedi za muškarce. 

Studija ističe kako je za te rezultate potrebno isključivo pratiti originalne smjernice mediteranske dijete, a ne njene inačice. Ova se dijeta temelji na grčkom, talijanskom i španjolskom tipu prehrane.

Uključuje pregršt voća, povrća te mnogo ribe, a ograničava se unos mliječnih proizvoda, a meso se jede u vrlo  malim količinama. Možete uživati u riži, kruhu od cjelovitog zrna te integralnoj tjestenini. 

Ljudi koji imaju problema sa srcem zaziru od masnoća, ali ključni je dio mediteranske dijete upravo unos zdravih masnoća koje dolaze iz ribe i maslinovog ulja.

Pa kad smo već mediteranska zemlja... što čekate!?

25.09.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/par-argumenata-za-mediteransku-dijetu/114539/