Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2013. 17:45:00
YES!

Paprom savladajte masne naslage

Možda i najvažniji dio posla je aktivacija proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu koja ima ulogu razgradnje masti

Papar topi masti
Papar topi masti (Wikipedia)

Jedan od najčešćih začina koristimo prilično umjereno, no zapravo na taj način griješimo jer papar nakon što popravi okus jela pravi posao odrađuje u probavi. Njegov okus šalje signal da je vrijeme za početak probavljanja.

Papar uz to poboljšava rad sustava probave stimulacijom enzima probave i lučenjem želučanih sokova, što sve zajedno ubrzava prolazak hrane kroz probavu. Možda i najvažniji dio posla je aktivacija proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu koja ima ulogu razgradnje masti.

Kad se svemu ovome dodaju i snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, kao i držanje kolesterola pod kontrolom, sigurni smo da vam je papar već postao puno draži začin nego do sada. 

Najbolje je papar samljeti prije same konzumacije, no neke od vrsta, kao što je kajenski papar, odrađuju sjajan posao i u prahu. 

Stoga, osim kao začin kuhanim jelima, papar treba koristiti i u salatama i napitcima od voća i povrća. Najjače djelovanje ima zeleni papar koji je pun eteričnih ulja koja tope dubinske masnoće, pa je sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita. 

31.08.2013. 17:45:00
http://metro-portal.hr/paprom-savladajte-masne-naslage/80179/