Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2012. 17:55:00
VATILEAKS

Papin sobar dobio godinu i pol zatvora

Sobar koji je skrivao tisuće papinih dokumenata provest će svoju kaznu u kućnom pritvoru

Sobar dobio 18 mjeseci zatvora
Sobar dobio 18 mjeseci zatvora (Arhiva)

Sobar pape Benedikta XVI. optužen za "tešku krađu" stotina povjerljivih dokumenata osuđen je u subotu na godinu i pol zatvora na sudu u Vatikanu, nakon kratkog sudskog postupka.

Sud je osudio sobara Paola Gabrielea na tri godine zatvora, ali je odmah prepolovio kaznu zbog njegova dosadašnjeg "služenja Crkvi", "uvjerenja - koje sudac smatra pogrešnim - da čini dobro Crkvi", "ponašanja tijekom suđenja" i "svjesnosti da je izdao Papu", obrazložio je predsjednik sudskog vijeća Giuseppe Dalla Tore.

"Stvar koju u sebi najsnažnije osjećam jest uvjerenje da sam djelovao iz čiste, nepatvorene ljubavi prema Kristovoj Crkvi i njegovu poglavaru na zemlji. Ne smatram se lopovom", rekao je Paolo Gabriele u kratkoj izjavi.

"Tražimo tri godine zatvora i konačnu ali ograničenu zabranu" obnašanja dužnosti u javnoj upravi, rekao je tužitelj na zadnjem ročištu tog suđenja, koje su mediji prozvali VatiLeaks, o otkrivanju dokumenata koji su na svjetlo dana iznijeli spletke i napetosti u crkvenom vrhu.

Gabriele (46), bivši uzoran zaposlenik, skrivao je u svom stanu više od tisuću pisama, faksova i različitih dokumenata, među kojima je neke parafirao sam Papa, i predao jedan dio novinarima.

Gabriele se opravdavao željom da pomogne Svetom Ocu kojim se, tvrdio je, "manipulira".

Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi koji je od Gabrielea dobio desetke povjerljivih dokumenata, objavio je na temelju njih knjigu pod nazivom "Njegova svetost: tajni dokumenti Benedikta XVI."

06.10.2012. 17:55:00
http://metro-portal.hr/papin-sobar-dobio-godinu-i-pol-zatvora/74219/