Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2013. 21:38:39
VATIKAN

Papin pontifikat službeno započeo

Glavna vijest u današnjim medijima je početak pontifikata pape Franje 1 - evo što o tome pišu svjetski mediji

Papa inauguriran
Papa inauguriran (Arhiva)

Američki i britanski mediji prenose kako se prije mise Papa telefonom obratio vjernicima okupljenima na Trgu Mayo pred katedralom u Buenos Airesu i pozvao ih da 'zaštite život, obitelj i prirodu' te im zahvalio na njihovim molitvama 'koje su mi jako potrebne'. Papa je pred 200.000 vjernika prema vatikanskim procjenama, opisao svoju ulogu službenika Božjeg u borbi protiv 'razaranja' i pozvao na 'poštivanje čovjeka i okoliša'. U svojoj je homiliji praćen aplauzima rekao 'Danas ima toliko sivog neba. Očuvati stvorenje, svakog muškarca i svaku ženu, znači otvoriti obzor nadi, snopu svjetlosti što se probija kroz tolike oblake'.

'Bergoglio je krenuo putem kojim se zadnjih osam godina nije koračalo', kaže talijanski teolog Massimo Faggioli i ocjenjuje da je 'Benedikt XVI. veliki teolog', no nije to presudno za Papu, prenosi Reuters. Enzo Bianchi iz talijanskog redovničkog pokreta Bose pozdravlja promjenu raspoloženja koju je unio papa Franjo, prenosi također agencija Reuters. 'Kada smo govorili o Crkvi, činili smo to bez osmijeha', piše Bianchi u dnevniku La Stampa i dodaje, 'sada ponovno možemo na Crkvu gledati sa simpatijom, vratiti povjerenje u ustanovu koja se mnogima činila dalekom i nije budila povjerenje'.

Za Benediktova pontifikata crkvena se poruka nije probijala do vjernika, smatraju neki. 'Isusova je poruka privlačna', no moguće je da ostane skrivena pod naslagama 'crkvenosti', kaže otac Thomas Reese, isusovac i autor knjige 'Inside the Vatican' (Vatikan iznutra). Novi stil Petrova nasljednika šalje i 'snažnu poruku lokalnim biskupima', ističe Faggioli. Reuters podsjeća da je Benedikt XVI. bio 2005. izabran u želji Katoličke crkve da osigura kontinuitet nakon smrti karizmatičnog Ivana Pavla II., no umjesto na reformu on se usredotočio na očuvanje, čak obnovu tradicija što je možda razveselilo manjinu, ali je razočaralo većinu koja nije dobila odgovore na svoje brige.

Bergoglio je prije konklava oduševio kardinale riječima 'Ne može pastir biti na planini, a ovce u dolini'. Tu njegovu težnju da bude povezan sa svojom pastvom vjernici su odmah prepoznali. Kršenje protokola, odbacivanje vatikanske pompe, jednostavnost odjeće i nakita, stil bliži župniku nego papinskom monarhu, odabir imena svetog Franje, "Poverella" (siromaška) iz Assisija, potkrepljuju papine riječi da je 'istinska moć' pape 'u služenju, poniznom i konkretnom'. Misu posebno cijene vjernici iz Latinske Amerike, koja 'ima toliko nejednakosti', kaže argentinska Susana Montalvo de Tucuman koja je bila na Trgu sv. Petra. "Časna sestra Rosa iz Italije očekuje da će "ovaj drugi sveti Franjo... hodati zemljom s ljubavlju, dobrotom, siromaštvom i poniznošću".

Transparenti što su ih istaknuli vjernci svjedoče da je njihova srca Franjo već osvojio. 'Franjo, samo naprijed, slijedit ću te posvuda', poručuje natpis brazilskih časnih sestara. Skupina Argentinaca izvjesila je golemi natpis 'San Lorenzo', nogometni klub za koji papa Franjo navija. Neočekivana je među gomilom bila sasvim jednostavna poruka židovske zajednice 'Shalom'.

19.03.2013. 21:38:39
http://metro-portal.hr/papin-pontifikat-sluzbeno-zapoceo/77137/