Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2012. 03:30:00
VATIKAN

Papa zapalio svijeću mira i predvodio polnoćku

Polnoćka je tradicionalno počela u 22 sata kako bi Papa mogao poslije mise dati tradicionalnu božićnu poslanicu Urbi er Orbi

Jaslice u Vatikanu
Jaslice u Vatikanu (Twitter)

Papa Benedikt XVI. zapalio je u ponedjeljak božićnu svijeću mira na prozoru svoje radne sobe u Vatikanu, a okupljeni na Trgu sv. Petra pozdravili su paljenje svijeće, javljaju agencije.

Papa je zapalio svijeću i njome u zraku napravio znak križa, a zatim s prozora mahnuo okupljenima. Hodočasnici, turisti i Rimljani očekuju da se Papa navečer pojavi u bazilici sv. Petra na ponoćki.

Misa će umjesto u ponoć početi u 22 sata, što je običaj uveden prije nekoliko godina kako bi se Papa (85) poslije mise stigao odmoriti do tradicionalne božićne poruke Urbi et orbi.

Tada Papa sa središnjega balkona bazilike sv. Petra čita božićnu poslanicu i udijeli tradicionalni blagoslov gradu i svijetu.

U Bazilici Svetog Petra u Vatikanu na misi polnoćki papa je pozvao ljude da pronađu mjesto za Boga u svojim životima. "Toliko smo puni sebe da uopće ne ostaje mjesta za Boga. I zato nema mjesta ni za druge, za djecu, siromašne, strance", kazao je Papa na misi koju je pratilo gotovo 10.000 vjernika i milijuni putem televizije.

"Ondje gdje je Bog zaboravljen ili čak zanijekan, nema ni mira", istaknuo je Papa, ocijenivši da je nasilje u ime Boga "bolest" religije. "Nije istina da bi 'ne' Bogu vratilo mir. Ako bi se ugasilo Božje svjetlo, ugasilo bi se božansko dostojanstvo čovjeka", kazao je, izrazivši zabrinutost za suvremeno društvo.

"Zamolimo Gospoda da budemo budni za njegovu nazočnost, da možemo čuti kako tiho ali uporno kuca na vrata našeg bića. Zamolimo ga da napravimo mjesta za njega u nama, da ga možemo prepoznati u onima kroz koje nam on govori, djeci, patnicima, napuštenima, isključenima i siromašnima", kazao je, pozvavši također na molitve za mir između Izraelaca i Palestinaca, u Siriji, Libanonu i Iraku.

25.12.2012. 03:30:00
http://metro-portal.hr/papa-zapalio-svijecu-mira-i-predvodio-polnocku/75607/