Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2010. 23:51:00
ŠIRENJE VJERE MAČEM

Papa: Žao mi je zbog protuslovlja, ali ne i zbog samih izjava o islamu

Benedikt XVI. je rekao da ne bi povukao svoj govor o pogledima na islam, ali je priznao da je podcijenio odjeke svojih riječi

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. je četiri godine poslije rekao da žali zbog protuslovlja koja su izazvale njegove izjave u govoru o islamu, ali da ih ipak ne bi povukao, izvijestio je talijanski dnevni list Il Foglio u petak. Il Foglio je prenio izjavu njemačkog pisca i novinara Petera Seewalda o tome kako Papa sada gleda na svoj govor 12. rujna 2006. u Regensburgu koji je uzbunio muslimanski svijet.

Seewald će 24. studenog predstaviti knjigu o Papi i Crkvi pod nazivom "Licht der Welt. Der papst, die Kirche und die Zeichen der Zeit" (Svjetlo svijeta. Papa, Crkva i znakovi vremena). U govoru u Regensburgu u Njemačkoj citirao je tekst bizantskog cara iz 14. stoljeća koji povezuje islam s nasiljem ocjenom da se prorok Muhamed nije ustručavao svoju vjeru "širiti mačem".

Benedikt XVI. je rekao da ne bi povukao svoj govor, koji je zamislio "u prvom redu kao znanstven" za raspravu o pogledima na islam, ali je priznao da je podcijenio odjeke svojih riječi. Seewald, piše Il Foglio, navodi Papinu ocjenu da tada nije bio potpuno svjestan da će se na kraju svaki papin govor promatrati kao politički. Seewaldova knjiga se temelji na razgovorima s Benediktom, u kojima je potonji otvoreno govorio o temama kao što su pedofilija, razvod, o oženjenim svećenicima, kontroli rađanja, crkvenoj reformi i islamu. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 23:51:00
http://metro-portal.hr/papa-zao-mi-je-zbog-protuslovlja-ali-ne-i-zbog-samih-izjava-o-islamu/51139/