Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 14:53:06
RETALIJANIZACIJA KURIJE

Papa u Vatikanu ustoličio 24 nova kardinala

Dan prije ustoličenja na sastanku kardinalskog zbora dogovorene su nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja

Papa
Papa (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. ustoličio je u Vatikanu 24 nova kardinala i poručio im da njihova uloga zahtjeva "potpunu poslušnost Bogu".

Papa je svečanost u bazilici svetoga Petra počeo čitanjem imena novih kardinala iz Europe, Afrike, obiju Amerika i Azije, a svako je bilo dočekano povicima odobravanja i pljeskom okupljenih u crkvi.

U svojoj je homiliji Papa čitao dijelove Evanđelja u kojima Isus govori što se očekuje od njegovih apostola - poniznost koju kardinali moraju iskazati u svom radu u crkvi i među vjernicima. "Vaša uloga je da služite, a ne da vas služe", rekao je Papa.

Svaki od kardinala potom je iskazao osobnu lojalnost Papi i od njega primio grimiznu berettu, simbol kardinalske časti.

Među novim kardinalima njih 20 su mlađi od 80 godina, što znači da imaju pravo birati novoga Papu. Benedikt je ovime imenovao 50 od 121 kardinala izbornika, što uvećava mogućnost da njegov nasljednik također bude konzervativac, piše Reuters.

Jedanaestorica novih izbornika su Europljani, osmorica od njih Talijani. Europljani sada imaju 62 kardinala izbornika. Najviše je Talijana, njih 25, pa neki analitičari Benediktova imenovanja ocijenjuju "retalijanizacijom" kurije.

Među novim kurijalnim kardinalima ističu se Talijani Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, zatim prefekt Kongregacije za svećenstvo Mauro Piacenza, predsjednik Prefekture za ekonomska pitanja Svete Stolice Velasio De Paolis, američki nadbiskup Leo Burke (American), čelnik Apostolske signature, najvišeg vatikanskog suda, te švicarski nadbiskup Kurt Koch, predsjednik Pontifikalnog vijeća za jedinstvo kršćana.

Novim kardinalima proglašeni su, između ostalih, i nadbiskup Muenchena i Fresinga Reinhard Marx, varšavski nadbiskup Kazimierz Nycz i washingtonski nadbiskup Donald William Wuerl.

Dan prije redovnog konzistorija i ustoličenja novih kardinala, u Vatikanu se sastao cijeli kardinalski zbor na kojem su se, u nazočnosti Pape, razmatrala pitanja vjerskih sloboda, pedofilskih skandala u crkvi i prihvaćanje obraćenika iz Anglikanske crkve. Vatikan je nakon sastanka poručio rimokatoličkim biskupima da će morati preuzeti više odgovornosti kako bi spriječili seksualno zlostavljanje djece nakon niza pedofilskih skandala u Crkvi širom svijeta te da priprema nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, uključujući suradnju s lokalnim vlastima. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 14:53:06
http://metro-portal.hr/papa-u-vatikanu-ustolicio-24-nova-kardinala/51495/