Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2010. 19:24:37
ŠPANJOLSKA:

Papa se nedovoljno založio za korištenje kondoma

Crkva uvijek pomalo kaska za događajima, smatraju Španjolci koji nisu u potpunosti zadovoljni Papinom izjavom o kondomima

Kondomi
Kondomi (Shutterstock)

Španjolska vlada je u ponedjeljak kritizirala novu izjavu pape Benedikta XVI. o prezervativima ocijenivši je "nedovoljnom". Ramon Jauregui, ministar u premijerovu kabinetu zadužen za odnose sa Svetom Stolicom, rekao je da je Papina otvorenost da prihvati korištenje prezervativa u nekim slučajevima "tipična za Crkvu koja uvijek pomalo kaska za događajima".

Pozvao je Katoličku crkvu da dopusti opće korištenje prezervativa kako bi se spriječilo širenje HIV-a/AIDS-a i da prihvati spolnost kao nešto "prirodno". Po izjavi iz nove knjige "Svjetlo svijeta: Papa, Crkva i znakovi vremena", Benedikt XVI. je rekao da je korištenje prezervativa prihvatljivo u nekim slučajevima, primjerice u prostituciji, gdje je korištenje kondoma prvi korak u preuzimanju odgovornosti za svoj život.

Papa je ipak osudio korištenje prezervativa kao banaliziranje spolnog čina i rekao da prezervativi nisu rješenje za sprječavanje širenja HIV-a.

Vlada španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera koja podupire istospolne zajednice i proširuje pravnu bazu za izvođenje pobačaja, nerijetko se sukobljavala s Katoličkom crkvom zbog njezinih stajališta o tim pitanjima.

Papa je u prigodi svog drugog pohoda Španjolskoj početkom studenoga stao u obranu tradicionalne obitelji i osudio je pobačaj.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 19:24:37
http://metro-portal.hr/papa-se-nedovoljno-zalozio-za-koristenje-kondoma/51595/