Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 14:05:37
APEL NA MIR

Papa: Mir na Bliskom istoku je moguć i žurno potreban

Papa je pozvao na molitvu za "mir na Bliskom istoku" te dodao da je mir nužan uvjet za dostojanstven život

Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju "sukobe, ratove, nasilje i terorizam" na Bliskom istoku, na službenom zatvaranju posebne biskupske sinode za Bliski istok, istaknuvši da je u toj regiji "mir moguć i žurno potreban".

"Sukobi, ratovi, nasilje i terorizam predugo traju na Bliskom istoku. Mir koji je dar od Boga, jednako je rezultat napora ljudi dobre volje, državnih i međunarodnih ustanova, napose onih država koje najviše sudjeluju u pronalaženju rješenja za sukobe", rekao je Papa u govoru u Bazilici svetog Petra.

"Nikada se ne smijemo miriti s odsutnošću mira. Mir je moguć. Mir je žurno potreban. Mir je nužan uvjet kako bi čovjek i društvo živjeli u dostojanstvu", dodao je Benedikt XVI.

Zatvaranju sinode prethodio svečani ophod u bazilici u kojemu je sudjelovalo oko 180 crkvenih prelata s Bliskog istoka, sudionika sinode, koji su molili na svojim jezicima: talijanskom, latinskom, arapskom, turskom, hebrejskom i farsiju.

Papa je pozvao na molitvu za "mir na Bliskom istoku", istaknuvši da su njegove misli upravljene "mnogobrojnoj braći i sestrama koji žive na području Bliskog istoka i koji su u teškom položaju, bilo zbog gospodarskih problema, bilo zbog nedostatka nade te napetosti i straha".

U tom smislu, "kršćani mogu i moraju dati svoj doprinos tako što će biti sugraditelji mira i apostoli pomirbe na dobrobit cijelog društva".

Biskupska sinoda za Bliski istok, koja je trajala dva tjedna, završila je u subotu s porukom da Izrael ne može koristiti biblijski koncept obećane zemlje i izabrana naroda za opravdanje gradnje novih naselja na palestinskom području. Izražena je nada u rješenje bliskoistočnog konflikta stvaranjem palestinske države, pokraj izraelske, i pozvano na stvaranje uvjeta za prestanak egzodusa kršćana s Bliskog istoka.(hina/metro-portal)

24.10.2010. 14:05:37
http://metro-portal.hr/papa-osudio-ratove-nasilje-i-terorizam-na-bliskom-istoku/50212/