Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2010. 17:55:00
KREĆE RASPRAVA

Papa okuplja kardinalski zbor radi pedofilskih skandala

Papa će sve kardinale okupiti 19. studenoga u Vatikanu kako bi, među ostalim, razgovarali o pedofilskim skandalima u Crkvi, priopćila je u ponedjeljak Sveta Stolica

Crkva je suočena s najtežom unutarnjom krizom
Crkva je suočena s najtežom unutarnjom krizom (Shutterstock)

"Papa je pozvao članove kardinalskog zbora i nove kardinale na dan razmišljanja i molitve u petak, 19. studenoga", ističe Sveta Stolica. Dodaje da će jedna od tema na susretu biti "odgovor Crkve na slučajeve spolne zloporabe". Raspravu će predvoditi kardinal William Levada, prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Otkako je u studenome 2009. objavljeno izvješće koje otkriva stotine slučajeva spolne zloporabe djece u Dublinu i okolici (Irska) za koju su odgovorni predstavnici Crkve, a koje je crkveni vrh prikrivao, papa Benedikt XVI. je sučeljen s najtežom krizom unutar Crkve zadnjih godina koju su produbili slični skandali u drugim europskim zemljama i u Sjedinjenim Državama.

Skup će se održati dan prije "redovnog konzistorija" na kojemu će svoju dužnost preuzeti 24 nova kardinala koje je Papa proglasio 20. listopada. Taj "izvanredni konzistorij" koji se uvijek održava iza zatvorenih vrata, omogućit će Papi da razmijeni mišljenje sa svim kardinalima koji mu, po kanonskom pravu, pomažu u svakodnevnom vođenju Crkve, u "teškim, ali i u dosta uobičajenim pitanjima". (hina/metro-portal)

08.11.2010. 17:55:00
http://metro-portal.hr/papa-okuplja-kardinalski-zbor-radi-pedofilskih-skandala/50908/