Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2010. 14:31:00
POSJET BARCELONI

Papa još jednom osudio pobačaj i istospolne brakove

Među mnoštvom oduševljenih vjernika našlo se nekoliko homoseksualaca, koji su papi vikali: "Odlazi!" ili "Pedofil!"

Papa
Papa (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. posvetio je u nedjelju nedovršenu baziliku Sagradu Familiju u Barceloni, remek-djelo arhitekta Antonija Gaudija i simbol tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, i u njoj, 128 godina nakon početka gradnje, održao prvu misu te u homiliji osudio istospolne brakove i pobačaj, javljaju svjetske agencije.

Papa je u homiliji nakon posvećenja bazilike pozvao sve zemlje da pruže "pomoć i zaštitu" obitelji kao "nerazdvojnom savezu muškarca i žene", javlja AFP. "Nesebična i nerazdvojna ljubav muškarca i žene djelotovoran je okvir i temelj ljudskog života", naglasio je.

Španjolska, zemlja s dubokom katoličkom tradicijom, u nekoliko je posljednjih godina pod vodstvom socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigeza Zapatera donijela niz liberalnih zakona, uključujući legalizaciju istospolnih brakova i proširenje zakonskog okvira za pobačaj, i Vatikan je, kako piše dpa, smatra jednim od glavnih "bojišta" u borbi za "rekristijanizaciju" Europe.

Papa je poručio da se Crkva "protivi svakom obliku negiranja života" i zatražio je da se "život djece štiti kao svet i nepovrediv od trenutka njihova začeća" te da se "natalitet stimulira, vrednuje i podržava na sudskoj, društvenoj i zakonskoj razini".

Benedikt XVI. papamobilom se dovezao od katedrale u starom dijelu grada do Sagrade Familije, gdje su ga dočekali španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia, koji su nazočili misi zajedno s još 8000 vjernika. Reuters javlja da je ispred crkve bogoslužje pratilo oko 40 tisuća vjernika.

Homoseksualci vikali: Odlazi!

Pri prolazu njegova vozila, među mnoštvom oduševljenih vjernika našlo se i otprilike 200 homoseksualaca, koji su se zagrlili i uzvikivali: "Odlazi!" ili "Pedofil!", prosvjedujući tako zbog protivljenja Crkve istospolnim brakovima i njezinom ponašanju u skandalima sa svećenicima pedofilima, a zatim su se istodobno poljubili.

Papa je misu počeo s nekoliko rečenica na katalonskom, a prije toga je svetom vodom poškropio oltar i blagoslovio Sagradu Familiju. Time je to veličanstveno zdanje arihtekta Antonija Gaudija, 128 godina nakon početka gradnje, napokon postalo crkva, kako javljaju strane agencije.

Benedikt XVI. je Gaudiju odao počast kao "genijalnom katalonskom arhitektu koji je u Barceloni uspio stvoriti prostor ljepote, vjere i nade". Sadašnji glavni arhitekt katedrale, već sedmi Gaudijev nasljednik, Jordi Bonet Armenol u subotu je izrazio nadu da će papin posjet potaknuti još brojnije dolaske vjernika i turista kako bi se rad na crkvi konačno priveo kraju. Naime, izgradnja crkve po Gaudijevim instrukcijama, koji je umro 1926. godine, financira se novcem privatnih donatora i od ulaznica posjetitelja.(hina/metro-portal)

07.11.2010. 14:31:00
http://metro-portal.hr/papa-jos-jednom-osudio-pobacaj-i-istospolne-brakove/50851/