Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2013. 21:26:00
SVETAC

Papa Ivan Pavao II ove godine postaje svecem?

Najavio je to kardinal Jose Saraiva Martins tvrdeći da je postupak u završnoj fazi

Ivana Pavla proglasit će svetim u listopadu?

Poglavar Rimokatoličke crkve u razdoblju od 1978. do 2005. godine, papa Ivan Pavao II, svjetovnog imena Karol Woytila, najvjerojatnije će 16. listopada ove godine biti proglašen svetim, najavio je kardinal Jose Saraiva Martins. U travnju ove godine bit će osam godina od papine smrti.

Tada se navršava 35 godina njegovog ustoličenja, podsjeća Vjerska informativna agencija VIA i navodi da ga je papa Benedikt XVI prije dvije godine proglasio blaženim.

Postupak je, kako se navodi, u završnoj fazi, provjeravaju se još neka "čuda" koja su se dogodila onima koji su se molili papi. S obzirom da liječnici za mnoga izliječenja nemaju "znanstvenih objašnjenja", radi se o čudima.

Kardinal Martins nije još spreman iznositi detalje, ali prema prijašnjim informacijama, neobjašnjivih iscjeljenja ima na stotine. Priznavanje bar nekih od njih preduvjet je za kanonizaciju tj. završni korak u proglašavanju neke osobe svetom. Novoizabrani papa Franjo I je osoba koja bi trebala odobriti i potpisati povelju o kanonizaciji.

24.03.2013. 21:26:00
http://metro-portal.hr/papa-ivan-pavao-ii-ove-godine-postaje-svecem/77229/