Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2013. 14:35:00
KANONIZACIJA

Papa Ivan Pavao II bit će svetac od 27. travnja

Ivan Pavao II. i papa Ivan XXIII., sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, zvan Dobri papa, bit će proglašeni svetima 27. travnja

Woytila će biti proglašen svetim
Woytila će biti proglašen svetim (Arhiva)

Objava kanonizacije očekivala se od srpnja kada je Franjo potvrdio drugo čudo Ivanu Pavlu II., čime se otvara put za najbržu kanonizaciju u moderno doba, piše Reuters.

Već nekoliko tjedana upravo se taj dan spominjao kao moguć dan proglašenja svetima dvojice papa. Dana 27. travnja 2014. u Katoličkoj crkvi slavi se blagdan Božjeg milosrđa, koji je ustanovio Ivan Pavao II., javlja agencija AFP.

Očekuje se da će svečanost privući stotine tisuća vjernika na Trg sv. Petra, napose iz Italije i Poljske.

Papa Franjo odobrio je i kanonizaciju Dobrog pape Ivana, iako se njemu pripisuje samo jedno čudo nakon smrti. Ivan XXIII. bio je na Petrovu prijestolju od 1958. do 1963. i zaslužan je za niz reforma koje su osuvremenile Katoličku crkvu.

Istodobna kanonizacija dvojice papa odražava želju pape Franje da održi ravnotežu između dviju vrlo različitih ličnosti katoličanstva, a vjeruje se i zato da se izbjegne prevelik kult Ivana Pavla II., navode agencije. Prvi poljski papa u povijesti bio je konzervativac i izrazito popularan u više od stotinu zemalja, a bit će kanoniziran u rekordnom roku, samo devet godina poslije smrti.

Papa Benedikt XVI. odlučio je da ne treba čekati obvezni rok od pet godina poslije smrti za početak procesa beatifikacije te je Ivan Pavao II. bio proglašen blaženikom već u svibnju 2011.

30.09.2013. 14:35:00
http://metro-portal.hr/papa-ivan-pavao-ii-bit-ce-svetac-od-27-travnja/80776/