Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2014. 10:54:00
BRAVO

Papa Franjo traži oprost od žrtava pedofilije

Papa Franjo je u petak, prvi put u svome pontifikatu, u ime Crkve 'zatražio oprost' od žrtava pedofilije zbog 'štete' koju su djeci nanijeli svećenici pedofili

Papa Franjo napravio je još jednu hrabru gestu
Papa Franjo napravio je još jednu hrabru gestu (Arhiva)

Papa Franjo izjavio je da se osjeća pozvan preuzeti na sebe svo zlo koje su počinili neki svećenici, očito manji broj s obzirom na svekoliko svećenstvo, i osobno zatražiti oprost za štetu koju su pričinili spolnim zlostavljanjem djece.

Njegov prethodnik Benedikt XVI. već je zatražio oprost a papa Franjo to još nije učinio, premda je osudio te zločine.

'Crkva je svjesna tog zla. Nećemo ustuknuti što se tiče rješavanja problema i kazne koju ćemo predvidjeti'. Naprotiv, dodao je, 'mislim da one moraju biti veoma stroge! S djecom se ne smije poigravati!'.

Nastavljajući tragom svog prethodnika, papa Franjo se odlučno uključio u borbu protiv pedofilije, ustanovivši nedavno povjerenstvo za zaštitu djetinjstva u kojemu je i nekadašnja žrtva iz Irske, Mary Collins.

Papa je u istom govoru osudio eksperimentalnu pedagogiju i sadašnju 'odgojnu manipulaciju'.

'Strahote odgojnog manipuliranja koje smo iskusili u vrijeme velikih genocidnih diktatura 20. stoljeća nisu nestale. One su još aktualne, u raznim oblicima i prijedlozima koji, pod izlikom modernosti, prisiljavaju djecu i mlade da kroče putem diktata 'jednoumlja'', upozorio je Papa u rijetko oštroj izjavi osudivši rodnu teoriju.

Papa je od svih koji rade na polju ljudskih prava zatražio da sačuvaju ispravan 'antropološki pristup' pred 'izazovima' koje obitelji i odgoju donosi 'suvremena kultura i mentalitet što ih promiču mediji'.

12.04.2014. 10:54:00
http://metro-portal.hr/papa-franjo-trazi-oprost-od-zrtava-pedofilije/84354/