Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 17:48:07
SVI GRIJESI

Papa: Crkva se mora pokajati za zlostavljanja

Sposobnost pokajanja smatramo milošću i shvaćamo koliko je to potrebno, kao i priznati ono što je u našim životima krivo, izjavio je Benedikt XVI.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. izjavio je u četvtak da seksualni skandali koji potresaju Rimokatoličku crkvu pokazuju kako se Crkva mora pokajati za svoje grijehe.

"Danas, izloženi udarcima svijeta koji nam govori o našim grijesima, sposobnost pokajanja smatramo milošću i shvaćamo koliko je to potrebno, kao i priznati ono što je u našim životima krivo", rekao je Papa u obraćanju vjernicima u Vatikanu.

To uključuje "otvorenost prema oprostu, spremnost oprostiti i promijeniti se", dodao je Papa čija je zadnja izjava o pedofiliji svećenika bilo pismo irskom narodu, objavljeno 20. ožujka.

Papino isticanje pokajanja u suprotnosti je s ustrajanjem visokih crkvenih dužnosnika u obrani Crkve i Pape od, kako ističu, orkestrirane kampanje neprijateljskih medija.

No i Benedikt XVI. uzvratio je na kritike ocijenivši ih robovanjem diktaturi konformizma.

"Konformizam, u kojem je obvezno misliti i djelovati kao svi ostali, i suptilna ili nesuptilna agresija prema Crkvi, pokazuje kako taj konformizam može biti prava diktatura", rekao je Papa. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 17:48:07
http://metro-portal.hr/papa-crkva-se-mora-pokajati-za-zlostavljanja/37945/