Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 23:51:00
ALI IPAK IMA MILIJUNE

Papa: Crkva nije tvrtka usmjerena na profit

"Mi nismo centar proizvodnje, nismo profitabilna tvrtka, mi smo Crkva", ističe papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. je izjavio da "Crkva nije tvrtka usmjerena na profita, prema objavljenim dijelovima knjige razgovora koja će biti predstavljena 23. studenoga, dok se protiv čelnika Banke Vatikana (IOR) vode sudske istrage.

"Mi nismo centar proizvodnje, nismo profitabilna tvrtka, mi smo Crkva", ističe Papa u toj knjizi "Svjetla svijeta, papa, Crkva i znakovi vremena" u izabranim dijelovima koji će biti objavljeni u tjedniku Panorama od petka. Panorama precizira da će talijanska verzija imati 284 stranica i biti će tiskana u 50.000 primjeraka. Njemačka verzija te prve knjige razgovora od kada je 2005. Benedikt XVI. postao papa, također je spremna. Djelo će biti prevedeno na 18 jezika. "Mi smo zajednica koja živi u vjeri. Svrha nam nije stvoriti proizvod ili nešto uspješno prodati", objasnio je Benedikt XVI. u kratkim dijelovima koje objavljuje Panorama.

Od kraja rujna rimsko tužiteljstvo vodi istragu o propustima predsjednika Instituta religioznih djela (IOR), banke Vatikana, Ettorea Gotti Tedeschija i njegovog generalnog direktora Paola Ciprianija u poštivanju zakona protiv pranja novca iz 2007. Papa je u knjigu pretočio svoja razmišljanja prije te afere, jer je njemačkog novinara Petera Seewalda primio od 26. do 31. srpnja u Castel Gandolfu gdje su razgovarali 20 sati. Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi je rekao da je "Papa odgovarao na različita pitanja" i 31. kolovoza je najavio da će knjiga biti "objavljena do kraja godine".

Prije nego je izabran za nasljednika pape Ivana Pavla II., kardinal Joseph Ratzinger tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere i predsjednik Kardinalskog zbora je u dva navrata razgovarao s istim novinarom nakon čega su nastale dvije knjige 2001. "Bog i svijet" i 1997. "Sol zemlje". (hina/metro-portal)

11.11.2010. 23:51:00
http://metro-portal.hr/papa-crkva-nije-tvrtka-usmjerena-na-profit/51083/