Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2011. 18:30:00
PORUKA SA ZEMLJE

Papa blagoslovio astronaute u prvom pozivu u svemir

Dvanaestero astronauta koji kruže oko Zemlje primilo je blagoslov pape Benedikta XVI. u prvome papinskom pozivu u svemir

Fotografija vijesti

Papa se iz Vatikana obratio posadama Međunarodne svemirske postaje (ISS) i na nju spojena raketoplana Endeavoura. U posadi su dvojica Talijana, Roberto Vittori i Paolo Nespoli. Benedikt XVI. sjedio je pred ekranom na kojem je bio NASA-in prijenos u živo iz orbite i astronautima rekao kako cijeni njihovu hrabrost, disciplinu i predanost.

Papa je izrazio nadu da će se stanje supruge zapovjednika Endeavoura Marka Kellyja i dalje popravljati. Kellyjeva žena kongresnica Gabrielle Giffords u srijedu je bila na operaciji ugradnje dijela lubanje, četiri mjeseca pošto je na političkom skupu u Tucsonu u Arizoni ranjena u glavu.

Katolik Kelly zahvalio je Papi na ljubaznim riječima. Benedikt XVI. izrazio je i sućut Nespoliju čija je mati umrla na sjeveru Italije dok je on, početkom svibnja, već bio na svemirskoj postaji. "Kako se nosite s boli na Međunarodnoj svemirskoj postaji?" pitao je Papa. "Osjećate li se izolirani i sami ili ste sjedinjeni u zajednici koja vas prati pažnjom i nježnošću?"

"Sveti Oče, osjećao sam i vaše i svačije molitve... Ovdje smo na dobru mjestu, gledamo Zemlju i osjećamo sve oko sebe", odgovorio je Nespoli na talijanskome. "Osjećao sam se dalek, ali i blizak. Pomisao na osjećaje svih vas oko mene bila mi je velika utjeha".

Nespoli u ponedjeljak završava petomjesečnu svemirsku misiju i vraća se na Zemlju u ruskoj kapsuli Sojuzu. Papinska audijencija na daljinu trajala je gotovo dvadeset minuta, a na zahtjev Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije, realizirala ju je NASA uz tehničku potporu Kontrolnog centra u Houstonu.

21.05.2011. 18:30:00
http://metro-portal.hr/papa-blagoslovio-astronaute-u-prvom-pozivu-u-svemir/59115/