Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2011. 12:36:25
ZAJEDNO U KRISTU

Papa Benedikt XVI stigao u Zagreb

Nakon dočeka i prigodnih govora u Zračnoj luci Pleso, papa je u koloni praćenoj helikopterima otišao kod predsjednika Josipovića na Pantovčak

Papa Benedikt XVI na Plesu

Zrakoplov Alitalie s papom i njegovom pratnjom sletio je na Zagrebačku zračnu luku Pleso u 10.45, praćen hrvatskim MIG-ovima koji su osiguravali avion od ulaska u hrvatski zračni prostor.

Po izlasku iz zrakoplova, na kojemu su vijorile hrvatska i vatikanska zastava, papu Benedikta XVI. dočekali su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, te skupina od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata sa svojim župnicima.

Dočeku su nazočili i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor s potpredsjednicima Vlade Darkom Milinovićem, Gordanom Jandrokovićem i ministrom Božidarom Pankretićem, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, savjetnik Predsjednika RH za vanjsku politiku Joško Paro, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić te biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

Papa se nakon izlaska iz zrakoplova pozdravio s obitelji Ivana i Klaudije Kardum s petero djece koji su mu uručili cvijeće, čime je do izražaja došao i povod Papina pohoda Hrvatskoj, obilježavanje Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Logo Papina dolaska simbolički predstavlja peteročlanu obitelj koja zagrljena i zaštićena rukama označava zajedništvo u Kristu, a u podnožju gdje se sastaju njihove ruke četiri su kockice koje predstavljaju Hrvatsku te podsjećaju na četiri papina pohoda Hrvatskoj u 20 godina samostalnosti. U pozadini se nalazi bijeli križ pape Benedikta XVI., a sve je na podlozi žute papinske boje.

Nakon izvođenja himni Vatikana i Hrvatske te vojne počasti, predsjednik Josipović i Sveti Otac uputili su se prema natkrivenom podiju s kojega su uputili svoje pozdravne riječi. Podnožje podija okićeno je cvijećem u bojama vatikanske zastave.

"Vaša Svetosti, dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku", istaknuo je Josipović.

Dodao je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države, a koja se poklapa sa zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se - na već bliskom obzoru - jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada", rekao je.

Josipović je naglasio kako je Sveta Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu ranim priznanjem Hrvatske kao države, u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam njen opstanak.

"Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran", naglasio je hrvatski predsjednik.

"U modernoj povijesti 20. stoljeća, djelujući iz prostora svoje duboke duhovne slobode, Katolička je crkva u Hrvatskoj, posebno u razdoblju revolucionarnog jednoumlja, odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića i domoljublja. Za obranu naše zemlje to se pokazalo presudnim", rekao je Josipović u zračnoj luci Pleso gdje je dočekao poglavara Katoličke crkve koji u Hrvatskoj boravi u dvodnevnom pastoralnom pohodu pod geslom "Zajedno u Kristu" u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Papa Benedikt XVI. izjavio je danas u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso da u Hrvatsku dolazi s velikom radošću "kao hodočasnik u ime Isusa Krista".

"Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike", rekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom jeziku, nakon što mu je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Govor je nastavio na talijanskom jeziku i pozdravio časnu braću u biskupstvu, predstavnike vlasti i predsjednika Josipovića kojem je izrazio najbolje želje za visoku dužnost koja mu je povjerena, kao i za mir i za napredak cijele zemlje.

"U ovome se času želim prisjetiti triju pastoralnih posjeta mog ljubljenog prethodnika, blaženoga Ivana Pavla II., Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom", rekao je Papa.

Podsjetio kako je riječ o više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza, prokušanih i učvršćenih u ponekad teškim i bolnim okolnostima.

"Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", kazao je Sveti Otac na početku svog dvodnevnog posjeta.

04.06.2011. 12:36:25
http://metro-portal.hr/papa-benedikt-xvi-stigao-u-zagreb/59719/