Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2010. 21:50:00
DOBRI ODNOSI

Papa Benedikt XVI. vjerojatno stiže u Hrvatsku 2011.

Papa Benedikt XVI. izjavio je nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, da će vjerojatno posjetiti Hrvatsku 2011.

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Nakon susreta u četiri oka s Josipovićem Papa se pozdravio s članovima hrvatskog izaslanstva i novinarima koji su pratili susret i jedan novinar je pitao Benedikta XVI. hoće li sljedeće godine otputovati u Hrvatsku, a on je odgovorio "Vjerojatno", javila je agencija France Presse.

Josipović je rekao novinarima kako je pozvao Benedikta XVI. u Hrvatsku te potvrdio kako je dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i "da se vrlo ozbiljno razmatra posjet Svetoga Oca Hrvatskoj sljedeće godine". "To bi bilo iznimno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske, jer je svaki dolazak Svetog Oca u bilo koji državu poruka mira, suživota i ljubavi", dodao je Josipović.

Poglavar Rimokatoličke crkve prenio je snažnu potporu Vatikana ulasku Hrvatske u EU, a predsjednik Josipović ocijenio da odnosi dviju država "teško da bi mogli biti bolji". "I Vatikan i Hrvatska žele da se odnosi u BiH urede na načelima ravnopravnosti svih triju naroda i poštovanju prava i slobode svakog pojedinca. Obje strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tome cilju", rekao je Josipović novinarima.

Tijekom razgovora Benedikt XVI. i predsjednik Josipović suglasili su se da se Katolička crkva u Hrvatskoj angažira na povratku srpskih izbjeglica i na isticanju vrijednosti koje su zajedničke hrvatskom i srpskom narodu.

Hrvatsko izaslanstvo je tijekom boravka u Vatikanu položilo vijenac na grob Ivana Pavla II., Benediktova prethodnika koji je tijekom svog pontifikata tri puta posjetio Hrvatsku te je obišlo Vatikanske muzeje, najveću kolekciju neprocjenjivih umjetničkih djela na svijetu koje su razni pape skupljali stoljećima. (hina/metro-portal)

09.10.2010. 21:50:00
http://metro-portal.hr/papa-benedikt-xvi-ce-vjerojatno-2011-posjetiti-hrvatsku/49492/