Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2014. 08:01:00
VAN ROMPUY

Panika u EP-u zbog izbora šefa Europske komisije

Europski parlament želi biti izravno uključen u proceduru izbora šefa Europske komisije, što nekima očito ne odgovara

Tko će birati Barrosovog nasljednika
Tko će birati Barrosovog nasljednika (Arhiva)

Nekoliko vodećih čelnika europskih političkih skupina u Europskom parlamentu izrazilo je svoje neslaganje zbog najave da će čelnici zemalja članica EU-a dva dana nakon izbora razgovarati o mogućem kandidatu za budućeg predsjednika Europske komisije, izrazivši zabrinutost da bi Parlament mogao biti zaobiđen po tom pitanju.

'Mi smo ti koji trebamo odlučiti i konačno izglasovati predsjednika Komisije', izjavio je na konferenciji za novinare šef europskih socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda.

Ljutnju parlamentaraca izazvao je predsjednik Europskog vijećaHerman Van Rompuy koji je za 27. svibnja, dva dana nakon izbora za Europski parlament, pozvao čelnike 28 zemalja članica EU-a na neformalnu večeru u Bruxellesu kako bi razgovarali o nasljedniku Josea Manuela Barrosa na čelu Europske komisije.

Mandat sadašnjoj Komisiji i njezinu predsjedniku istječe 31. listopada, a Europsko vijeće trebalo bi na svom summitu u lipnju imenovati novog kandidata za predsjednika Komisije, o kojem bi novi saziv Europskog parlamenta trebao glasovati na svoj prvoj prvoj plenarnoj sjednici u srpnju.

Van Rompuy je u pozivnom pismu za neformalnu večeru rekao da cilj sastanka nije rasprava o imenovanju novog predsjednika Komisije nego da se razmotri ima li neki od kandidata moguću većinu u Parlamentu.

Ako Europsko vijeće nakon neformalne večere predloži neko ime za predsjednika Komisije, 'tog će kandidata parlament odbiti', rekao je čelnik Zelenih u EP-u Daniel Cohn-Bendit. 'Van Rompuy je provokator. Dosta je toga tipa koji priča bilo što, bilo kada. Neka nas prestane gnjaviti', nastavio je Cohn-Bendit.

Drugi čelnik Zelenih Jose Bove pozvao je Van Rompuya da otkaže sastanak koji je zakazan za 27. svibnja. 'To je skandal, ne možemo prihvatiti da se tako ismijava demokracija', rekao je Bove.

S druge strane, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul nema ništa protiv te večere. 'Koliko ja znam to je samo neformalna večera, na kojoj neće biti prijedloga. Svi su slobodni raspravljati, a Parlament je slobodan glasovati', rekao je Daul.

Šef liberalne skupine i njihov kandidat za predsjednika Komisije Guy Verhofstadt također se ne uzbuđuje previše zbog tog sastanka. 'Mislim da je dosta brzo sazvan taj sastanak, samo 48 sati nakon izbora, ali Europsko vijeće ima pravo organizirati svoj posao kako hoće', rekao je Verhofstadt.

05.02.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/panika-u-ep-u-zbog-izbora-sefa-europske-komisije/83095/