Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2011. 17:10:44
ZABRINUTOST RASTE

Panetta prijeti irancima zbog pomaganja iračkim pobunjenicima

U lipnju je u Iraku ubijeno 15 američkih vojnika, što je najviše u zadnje tri godine, a američki dužnosnici za većinu tih gubitaka optužuju gerilske skupine koje opskrbljuje Iran

Leon Panetta
Leon Panetta (Getty Images)

Američki ministar obrane Leon Panetta u ponedjeljak je rekao kako će SAD, zabrinut zbog toga što Iran šalje oružje iračkim pobunjenicima, u vezi s tom prijetnjom, prema potrebi poduzeti i jednostrane akcije, piše Hina.

U lipnju je u Iraku ubijeno 15 američkih vojnika, što je najviše u zadnje tri godine, a američki dužnosnici za većinu tih gubitaka optužuju gerilske skupine koje opskrbljuje Iran. "Veoma smo zabrinuti zbog Irana i oružja koje šalje ekstremistima ovdje u Iraku. Vidimo i posljedice toga", rekao je Panetta. "U lipnju smo izgubili mnogo Amerikanaca i ne možemo mirno dopuštati da se to nastavlja", rekao je.

U prvom posjetu Iraku otkako je postao ministar obrane rekao je kako će Washington prvo nastojati od iračke vlade zahtijevati da se bori protiv šijitskih skupina odgovornih za napade."Drugo, činit ćemo ono što moramo i jednostrano, kako bismo se mogli nositi s tom prijetnjom", dodao je. "Treće, vršit ćemo pritisak na Iran da se ne upušta u tako ponašanje. Jer, iskreno, oni moraju znati da je naša prva obeza štititi one koji brane našu zemlju. I to ćemo i ostvariti".

11.07.2011. 17:10:44
http://metro-portal.hr/panetta-prijeti-irancima-zbog-pomaganja-irackim-pobunjenicima/61177/