Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2021. 15:01:00
NARAVNO

Pandemija pojačala loš položaj žena

Unatoč brojčanoj dominaciji u zdravstvenom sustavu, žene nisu jednako prisutne na vodećim pozicijama, a pandemija je tu nejednakost samo povećala

Nije jednako, i dalje...
Nije jednako, i dalje... (Arhiva)

U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je tematsko događanje "Žene i virus" na kojem se govorilo o učinku pandemije na napredak postignut u borbi za rodnu ravnopravnost te o snazi i spremnosti žena na brzu reakciju u kriznom menadžmentu.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta (EP) Violeta Simeonova Staničić podsjetila je da je Parlament u siječnju donio rezoluciju o rodnoj perspektivi tijekom i poslije razdoblja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"U njoj su identificirani brojni negativni utjecaji pandemije na ravnopravnost, od pitanja porasta obiteljskog nasilja, do tereta neplaćenog rada i gubitka radnih mjesta", istaknula je i dodala da "rezolucija sadrži i preporuke za prevladavanje ovih negativnih utjecaja".

Doktorica Vlasta Merc iz KB-a Dubrava na prvom je panelu "Žene u borbi protiv pandemije" govirla kako su izgledali njezini dani za vrijeme pandemije jer je Dubrava jedina bolnica u Hrvatskoj isključivo za zaražene koronavirusom.


13.03.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/pandemija-pojacala-los-polozaj-zena/130892/