Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2020. 16:01:00
EHHH...

Pandemija pogoršala razliku u plaćama žena i muškaraca

Pandemija koronavirusa pogoršava razliku u plaćama žena i muškaraca iako bi dugoročno gledano mogla poboljšati poslovne mogućnosti ženama, objavljeno je u analizi Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja

Sve je gore...
Sve je gore... (Arhiva)

Kod "obične" recesije razlika među plaćama žena i muškaraca smanjuje se za otprilike dva posto jer su radna mjesta na kojima dominiraju muškarci, jače pogođena, prenosi Bloomberg istraživanje objavljeno ovaj mjesec.

Međutim, u vrijeme pandemija ta se razlika povećala za pet posto.

Žene snažnije pogađaju ekonomske posljedice covida-19 jer češće nego muškarci rade u uslužnim sektorima industrije koji su u koronakrizi posebno pogođeni.

Osim toga, zbog zatvaranja vrtića i škola brojne obaveze oko djece pale su na njih pa ili gube posao ili im se zbog nemogućnosti da rade puno radno vrijeme, smanjuje plaća češće nego muškarcima, prema NBER-u.

Povratak učenika u škole imat će najveći utjecaj na smanjenje rodne razlike u plaćama.

Ipak, gledajući dugoročne efekte, pandemija donosi mogućnosti koje mogu dovesti do smanjenja razlike u plaćama, i to mijenjajući društvene norme i povećavajući rad od kuće. Tijekom pandemije muškarci su počeli dijeliti više obaveza oko djece i kućanstva sa ženama.

12.08.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/pandemija-pogorsala-razliku-u-placama-zena-i-muskaraca/126818/