Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2011. 13:26:47
KORUPCIJA

Pančić kazneno prijavio kompletan HDZ

Za korupciju u Hrvatskoj nije kriv samo Ivo Sanader već i vladajuća stranka kao pravna osoba, tvrdi Ivica Pančić

HDZ
HDZ (Boris Kovacev / CROPIX)

Za korupciju nije kriv samo bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nego i kompletna stranka kao pravna osoba, tvrdi Ivica Pančić koji je jutros USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv HDZ-a, prenosi Hina.

"Ne može Ivo Sanader biti kriv za sve, a ostali da se ponašaju kao da nisu znali. Šutiranje dok je čovjek u prašini nema smisla", rekao je Pančić na konferenciji za novinare u Saboru.

Kaznenu prijavu protiv HDZ-a temelji na članku Zakona o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela, koji glasi: "Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povrjeđuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga".

Prijavu USKOK-u zasniva "na neupitno utvrđenim činjenicama koje se mogu pročitati i u medijima".

Kao prvu od njih spominje navodno postojanje tzv. crnog fonda u HDZ-u, o kojemu je, kaže, posvjedočio bivši rizničar te stranke Mladen Barišić, te predsjednik NO tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić koji je navodno USKOK-u priznao da je zajedno s trojicom poduzetnika HDZ-u uplatio 600 tisuća kuna.

USKOK bi, po njegovu mišljenju, trebao razriješiti i slučaj kupovine luksuznog BMW-a, i to ne samo jesu li istinite Sanaderove tvrdnje da je odluku o nabavci tog automobila donijelo Predsjedništvo HDZ-a, već i činjenicu da je HDZ platio tražbine za taj automobil i vratio ga proizvođaču, čime je potvrđeno da je za njega vrh stranke znao.

Pančić HDZ tereti i za fiktivno zapošljavanje svoga člana Rade Buljubašića u HEP-u, čega je, tvrdi, stranka morala biti svjesna jer je umjesto u HEP na posao dolazio u sjedište HDZ-a.

"Sasvim je razvidno da je u navedenim slučajevima, koji se stavljaju na teret Ivi Sanaderu koji je u to vrijeme obnašao dužnost predsjednika HDZ-a, pravna osoba povrijedila svoju dužnost iz Zakona o političkim strankama i ostvarila protupravnu imovinsku korist za sebe kao i za drugoga", stoji u kaznenoj prijavi.

Potpora Bajiću u istragama

Pančić predlaže USKOK-u da, bez obzira što je riječ o vladajućoj stranci, ozbiljno provjeri navode iz prijave te utvrdi njihovu istinitost.

Zakon o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela propisuje novčanu kaznu za odgovornu osobu u iznosu od 5 tisuća do 8 milijuna kuna, uz obvezu povrata protupravno stečene imovinske koristi, kazao je.

Od USKOK-a i DORH-a Pančić očekuje da će na njegovoj kaznenoj prijavi raditi paralelno s istragama koje već vodi protiv Sanadera.

"Smatram da je ovo potpora Mladenu Bajiću da ustraje u svojoj borbi protiv političke korupcije u najvišim krugovima", rekao je, dodavši kako se javnost s pravom pita zašto se za korupciju tereti samo Sanadera, a ne i stranku.

"Ovo je poticaj Bajiću da to i učini, jer ako budemo čekali da se odgovorna osoba sankcionira, a leži u pritvoru u stranoj zemlji i to mnogima u Hrvatskoj odgovara, ovo nikada nećemo dočekati", poručio je Pančić.

Smatra i da je njegova prijava najbolji dokaz iskrene potpore premijerki Jadranki Kosor u borbi protiv korupcije, jer i članovi njezine stranke, kazao je, nužnim drže da se stranka očisti od optužbi za korupciju i ostane stvarna demokršćanska stranka.

Pančić najavljuje i da će o kaznenoj prijavi protiv HDZ-a izvijestiti sve zastupničke klubove u Europskom parlamentu.

28.01.2011. 13:26:47
http://metro-portal.hr/pancic-kazneno-prijavio-kompletan-hdz/54650/