Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2016. 11:25:00
ZANIMLJIVO

Pametniji ljudi žive duže, no još nije jasno zašto

Viši IQ znači i duži život, no razloga za to ima više, a znanstvenici i dalje nisu sigurni koji je od njih presudan za produljenje života

Pamet će vas očito odvesti daleko
Pamet će vas očito odvesti daleko (Arhiva)

Inteligencija ima neke veze s duljinom života, pokazalo je dugotrajno istraživanje provedeno u Škotskoj, no postoji jedan problem - još uvijek nije jasno koje.

Pokazalo se da su inteligentnija djeca živjela dulje, iako su bili isključeni čimbenici poput ekonomskog statusa i vrste zaposlenja. Rezultati su u skladu s ranijim studijama koja su pokazala povezanost između kvocijenta inteligencije i mortaliteta.

"Ustanovili smo da je IQ ispitanika koji su umrli prije 1. siječnja 1997. bio znatno niži u dobi kada su imali 11 godina, u odnosu na one koji su tada bili živi", stoji u izvješću objavljenom u British Medical Journalu.

Podaci što su ih prikupili i analizirali Lawrence Whalley sa Sveučilišta u Aberdeenu i Ian Deary sa Sveučilišta u Edinburgu pokazali su da su izgledi dječaka s kvocijentom inteligencije 115, da će doživjeti 76. rođendan bili za 20 posto viši od izgleda osobe koja je u istoj dobi imala IQ 100, što je opći prosjek.

Genetska veza između više inteligencije i dugovječnosti

Znanstvenici još nisu sigurni koji je razlog tomu, no više od 20 longitudinalnih istraživanja (studije koje obuhvaćaju dugo vremensko razdoblje) imalo je slične rezultate.Nekoliko je hipoteza:

Po prvoj će inteligentnije osobe prije vezati automobilski pojas, izabrati zdraviju hranu, izbjegavati pušenje i baviti se tjelovježbom.

Drugim riječima, pametniji su bolji u izbjegavanju stvari koje bi ih mogle ubiti.

Po drugoj je hipotezi viši IQ znak snažnije tjelesne konstitucije, odnosno organizma i tijela koje će trajati. Riječ je o znaku, a ne o uzroku, napominju znanstvenici.

Treća je hipoteza da postoji genetska veza između više inteligencije i dugovječnosti.

No riječ je o zamršenom polju znanosti, osobito stoga što bolji rezultat na testu inteligencije ne mora nužno biti odraz inteligencije i može ovisiti i o društvenoj klasi, obrazovnim standardima i drugim kulturološkim razlikama. Unatoč tomu, veza između IQ-a i duljine života postoji, a na znanstvenicima je da utvrde zašto.

02.03.2016. 11:25:00
http://metro-portal.hr/pametniji-ljudi-zive-duze-no-jos-nije-jasno-zasto/96791/