Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2012. 17:07:00
KABUUM

Pametni telefoni stižu i na bojišta

Velika prednost pametnog telefona jest u tome što da pruža toliko alata u jednom, lako dostupnom i relativno jeftinom paketu

Pametni telefoni nalaze primjenu u vojsci
Pametni telefoni nalaze primjenu u vojsci (Arhiva)

Istraživači sa Sveučilišta Missouri razvili su novi računalni program koristeći GPS pametnih telefona i njihove mogućnosti snimanja koje određuju točnu lokaciju udaljenih objekata, kao i praćenje brzine i smjera kretanja pokretnih objekata. Program bi u vojnoj upotrebi čak mogao omogućiti vojnicima da pomoću pametnih telefona ciljaju na položaj svojih neprijatelja. Na mirnodopskom polju, program može koristiti svima, uključujući i golfere da procijene udaljenost do rupe i biologe da dokumentiraju lokaciju rijetkih životinja bez njihovog ometanja.

"Velika prednost pametnog telefona jest u tome što da pruža toliko alata u jednom, lako dostupnom i relativno jeftinom paketu", rekao je Qia Wang, doktorski student na Sveučilištu Missouri koji je vodio razvoj programa. "Na primjer, na bojnom polju, vojnik treba daljinomjer, kompas, GPS i druge alate za izviđanje prije pozivanja zračnog napada. Uz naš program, vojnik može imati sve te instrumente u jednom uređaju koji se može kupiti bilo gdje. Kada se vojnik vrati iz rata, može koristiti isti program kako bi zaštitio svoju obitelj, primjerice, zabilježavanjem jurećeg automobila ispred škole i snimajući krivca na videu."

Wang i njegovi kolege razvili su program za lociranje i praćenje sljedećih ciljeva:
1. ciljevi poznate veličine - kada je veličina cilja poznata, dovoljna je jedna slika za označavanje lokacije cilja. Program izračunava širinu i dužinu cilja koristeći GPS na pametnom telefonu kao i podatke o lokaciji i kompas, a udaljenost do cilja izračunava na temelju relativne veličine cilja na slici u odnosu na poznatu veličinu cilja u stvarnom životu;
2. ciljevi nepoznate veličine - ako je točna veličina cilja nepoznata, program koristi dvije slike da triangulira lokaciju cilja;
3. pokretni ciljevi - snimajući kratki video isječak pokretnog cilja, program pametnog telefona može izračunati koliko se brzo cilj kreće i u kojem smjeru ide.

"Trenutno je naš program ograničen fizičkim sposobnostima hardvera pametnih telefona, ali uređaji se brzo poboljšavaju", rekao je Wang. "Očekujemo da će poboljšanja u točnosti GPS-a, trajanju baterije i razlučivosti fotoaparata omogućiti našem programu da dobije još više točnih zapažanja. Također razvijamo naš program da bude još pristupačniji korisnicima."

Program za ciljanje i praćenje nije još komercijalno dostupan. Napravljen je prototip koji se trenutno testira, a razvija se i više algoritama i metoda za poboljšanje brzine i točnosti.

Izvor: znanost.com


11.09.2012. 17:07:00
http://metro-portal.hr/pametni-telefoni-stizu-i-na-bojista/73841/