Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2009. 21:27:00
medicinski hi-tech

Pametne nanobombe uništavaju rak

Tehnologija je prvenstveno bila namijenjena za rak prostate, ali bit će ju moguće primijeniti i za ostale vrste te bolesti

Nanočestice prikazane su ružičastom bojom
Nanočestice prikazane su ružičastom bojom (www.bindbio.com)

Obećavajuća nanotehnologija koja napada stanice raka „nevidljivom pametnom bombom" počet će se testirati na pacijentima sljedeće godine u prvom kliničkom ispitivanju ovog pionirskog pristupa medicini.

Nanočestica, koja cilja stanice tumora, izbjegava imunološki sustav našeg tijela i svakako obećava velika postignuća u području terapije oboljelih.

Čestice će donositi veću dozu lijeka do samog tumora čime će se izbjeći neželjene nuspojave kemoterapije i ostalih vrsta terapije.

Testiranja na životinjama pokazala su da se tumor gotovo potpuno smanji pa čak i nestane. Eksperimenti nad 25 pacijenata počet će iduće godine.

Bude li sve uspješno, stavljanje lijeka u uporabu očekuje se za pet godina. Iako je terapija prvenstveno bila namijenjena za rak prostate, vjeruje se da će biti primjenjiva i na ostale vrste tumora. Zato će među pacijentima biti i onih s drugačijim vrstama raka.

Tehnologiju je razvila tvrtka Bind Biosciences iz Cambridgea u Massachussettsu. Jeff Hrkach, dopredsjednik tvrtke, kaže da će to biti „prva ciljana nanoterapija u sklopu kliničkih ispitivanja".

„Planiramo razviti ovu tehnologiju u smislu da se može koristiti i za kardiovaskularne bolesti, upale, pa čak i za zarazne bolesti", rekao je Hrkach.

Lijek je uspješno testiran na ljudskom raku prostate uzgojenom ispod kože eksperimentalnih miševa.

05.11.2009. 21:27:00
http://metro-portal.hr/pametne-nanobombe-unistavaju-rak/25833/