Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2012. 13:02:00
JEDNOSTAVNO I KORISNO

Pametna rješenja za najčešće nevolje s kosom

Saznajte kako pravilno sušiti kosu, što učiniti kad je masna te kako se zauvijek riješiti peruti

Fotografija vijesti

Vjerujemo kako nema potrebe da ikome posebno objašnjavamo zašto je mnogim ženama njihova kosa jedna od najvrjednijih stvari koje imaju i s kojom se često iznimno ponose. Ipak, pravilna briga o kosi nipošto nije jednostavna, a tomu ne pomažu ni kojekakvi „stručnjaci" i marketinške kampanje svakodnevno nas pokušavaju uvjeriti da je baš njihov proizvod idealan za njegu naše kose, a zapravo nam samo žele izbiti kunu iz džepa.

Koristeći se kolektivnom mudrošću nepreglednog nam Interneta, ali i vlastitog iskustva, sastavili smo za naše čitateljice (ali i čitatelje) listu najčeših problema koje nam zadaje naša kosa i rješenja za njih.

Kako pravilno osušiti kosu?

Većina ljudi misle da znaju pravilno raditi nešto jednostavno poput sušenja kose, ali tomu baš i nije tako. Naime, iako će mnogi izbjegavati sušenje kose fenom kad god mogu (što je pohvalno), većina će žena kosu omotati ručnikom i onda ju u žurbi trljati da se osuši. To je nažalost iznimno pogubno za vlasi, budući da ih takvo trljanje oštećuje i izaziva pojačani gubitak kose. Recite to svojem muškarcu ukoliko se brine zbog ćelavosti, budući da velika većina njih upravo tako suši svoju kosu.

Kako se  brinuti o suhoj kosi?

Unatoč tomu što nikakva kemikalija ne može promijeniti činjenicu da vas je Majka priroda podarila suhom kosom, u toj borbi niste potpuno bespomoćni. Suhu kosu treba prati što je rjeđe moguće, a kad ju perete, koristite šampon i regenerator koji sadrže glicerin ili pantenol, kemijske elemente koji vežu vlagu za vlasi kosi, smanjujući joj suhoću. Isto tako, držite regenerator na kosi što je dulje moguće i to otprilike jednom tjedno.

Kako se brinuti o masnoj kosi?

Rješenje za masnu kosu potpuno je suprotno onome za brigu o suhoj kosi. Naime, najvažnija stvar koju morate imati na umu jest da kosu perete šamponom što je češće moguće, idealno nekoliko puta tjedno. Isto tako, ostavljanje šampona na tjemenu barem 5 minuta dok ga šamponirate ostavit će vašu kosu dulje vremena svježom i bez masti. Izbjegavajte grubo brisanje kose ručnikom i prečesto češljanje četkama za kosu. Imajte na umu da na mašćenje kose najveći utjecaj ima rad hormona, stoga će sve što povisuje razinu hormona u vašem tijelu (poput stresa ili kontracepcijskih pilula) utjecati i na vašu kosu.

Kako se nositi s peruti?

Iako je većina nas svako ljuštenje tjemena sklona proglasiti peruti, morate znati da postoji razlika između „običnog" perutanja tjemena i kroničnog oboljenja zvanog seboroični dermatitis. Ukoliko se radi o običnoj peruti, ljuskice su vrlo mekane i nestaju malo boljim šamponiranjem te masažom vlasti. Ako se pak radi o seboroičnom dermatitisu, perutanje je često popraćeno nadraženim ili upaljenim tjemenom. Koristite šampon sa salicilnom kiselinom, selenijevim sulfidom ili cink piritonom kako biste pravilno tretirali ovo (nažalost) neizlječivo stanje i smanjili perut.

Kako vratiti život slamnatoj kosi?

Ukoliko vaša kosa beživotno leži na vašem tjemenu, imate jako veliku šansu da dobije onaj nepoželjni masni odsjaj. Kako biste to izbjegli, koristite šampon za dubinsko čišćenje tjemena i gel za revitaliziranje vlasišta barem jednom tjedno. Isto tako, nakon što osušite kosu fenom, ispeglajte kosu kako biste joj vratili živost i sjaj.

Kako pravilno brinuti o kovrčavoj kosi?

Kovrčava je kosa sklona isušivanju, stoga bi bilo najbolje da koristite šampon i regenerator koji vraćaju vlažnost u vaše vlasi. Nakon što ju isperete, lagano ju sušite ručnikom i stavite na nju 4-6 kapi seruma za sjaj kose na bazi silikona (ako vam je kosa iznimno gusta, možete staviti i koju kap više). Kosu nemojte raščešljavati češljem, već to učinite prstima te ju pustite da se osuši sama od sebe na zraku.

25.05.2012. 13:02:00
http://metro-portal.hr/pametna-rjesenja-za-najcesce-nevolje-s-kosom/71339/