Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2011. 12:59:00
GLASANJE U UN-U

Palestinci mogu zaboraviti vlastitu državu, tvrdi izraelska vlada

Iako Izrael pokušava pridobiti članice Vijeća sigurnosti da uopće ne glasuju za palestinsku državu, u slučaju izglasavanja SAD će sigurno uložiti veto

Fotografija vijesti

Budući da Palestinci ne mogu računati na većinu glasova u Vijeću sigurnosti UN-a, priznanje njihove države neće se dogoditi, tvrdi tajnik izraelsek vlade Tzvi Hauser, piše Hina.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u ponedjeljak doputovao u New York, osobno je izvijestio glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o namjeri da mu u petak preda zahtjev za priznanjem palestinske države kako bi bio podnesen Vijeću sigurnosti.

Palestinska kriza potpuno je zasjenila ovotjedno zasjedanje Opće skupštine UN-a i izazvala nagle pregovore Kvarteta za Bliski istok, koji se cijeli vikend odvijaju iza zatvorenih vrata u New Yorku. Neimenovani američki dužnosnik rekao je Reutersu da su razgovori u ponedjeljak bili produktivni, ali nikakav konkretan rezultat nije isplivao u javnost.

Washington i Izrael smatraju da bi, ukoliko se UN izjasni za palestinsko članstvo u toj organizaciji, takav potez mogao naškoditi izgledima za uspjeh mirovnih pregovora. Vlade obiju država smatraju da se palestinska država može osnovati samo dogovorom između obiju strana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je odbacio nastojanja palestinskog predsjednika Abasa da zatraži priznanje palestinske države u UN-u.

Sjedinjene Države već su zaprijetile da će u krajnjem slučaju staviti veto na ishod glasovanja u Vijeću sigurnosti, ali diplomatski nastoje pridobiti da još šest zemalja (od 15 članica) glasa protiv palestinskog zahtjeva kako taj veto ne bi bio potreban. Proceduralne odluke, naime, Vijeće donosi s većinom od najmanje devet glasova.

Kasnija je opcija da Palestinci zatraže glasovanje u Općoj skupštini UN-a čime bi palestinsko izaslanstvo postalo država nečlanica poput Vatikana. Za tu im je formulu potrebno priznanje 127 država članica od 194. Time bi Palestinci postali članovi svih agencija UN-a i međunarodnih sporazuma i njihov bi status bio bolji na političkoj i diplomatskoj razini. Po ocjenama analitičara, Palestinci su vrlo blizu takvoj podršci.

20.09.2011. 12:59:00
http://metro-portal.hr/palestinci-mogu-zaboraviti-vlastitu-drzavu-tvrdi-izraelska-vlada/63434/