Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2011. 21:36:00
PRIZNANJE

Palestina traži punopravno članstvo u UN-u

I Izrael i SAD snažno se protive tom palestinskom planu, uz objašnjenje da se palestinska država može stvoriti samo pregovorima

Abas

Palestina će sljedećeg tjedna na Općoj skupštini UN-a zatražiti punopravno članstvo u toj organizaciji, čime će vjerojatno ući u spor s Izraelom i SAD-om, rekao je Mahmud Abas, palestinski predsjednik, piše Hina.

"Idemo u Ujedinjene Narode zahtijevati svoje legitimno pravo - dobivanje statusa punopravne članice za Palestinu", rekao je Abas u govoru koji je prenosila televizija. "Idemo u Vijeće sigurnosti", dodao je, popraćen burnim pljeskom okupljenih palestinskih čelnika. "Što se drugih mogućnosti tiče, o njima još nismo odlučili", kazao je.

I Izrael i SAD snažno se protive tom palestinskom planu, uz objašnjenje da se palestinska država može stvoriti samo pregovorima. SAD su već najavile da će staviti veto na bilo kakvu rezoluciju o palestinskoj državnosti u Vijeću sigurnosti, a ako to učine, Palestinci se mogu obratiti Općoj skupštini UN. Ona nema ovlasti odobriti punopravno članstvo Palestincima, ali ih može priznati kao državu nečlanicu.

Takav ishod omogućio bi Palestincima pristup drugim međunarodnim institucijama, među kojima i Međunarodnom kaznenom sudu, na kojem bi mogli podići tužbu protiv Izraela zbog duge okupacije Zapadne Obale.

Abas je rekao da želi priznanje Palestine o granicama prije rata 1967., uključujući Zapadnu Obalu, istočni Jeruzalem i Pojas gaze, dodavši kako bi to omogućilo Palestincima vraćanje pregovorima s Izraelom.

16.09.2011. 21:36:00
http://metro-portal.hr/palestina-trazi-punopravno-clanstvo-u-un-u/63330/